Menü

Stresszmentesítés

A stresszes életmód egészségkárosító hatására sokan, sokféle módon figyelmeztetnek minket, mégis néha megfoghatatlannak tűnik a stressz szerepe az életünkben.

 Egy biztos, a stressz életünk elengedhetetlen része, a stressz többek között a fejlődés, a változás alapja, de ettől függetlenül a mai rohanó világban szükség van tudatos stresszmentesítésre is. Sokféle feszültségoldó technika létezik, relaxációval, meditációval, sporttal egyaránt tehermentesíthetjük szervezetünket a mindennapi stressz alól.

De az adott helyzet tudatos átértékelésével akár ki is iktathatjuk éltünkből a stressz negatív hatásait. Tipikus stresszfaktort jelentenek az életünkben megjelenő nagyobb változások. Ezek egyéntől függően, megbéníthatnak minket, de fejlődést is indukálhatnak bennünk. A cél az lenne, hogy a stresszes élethelyzeteket, például a változásokat tudatosan átértékeljük, és javunkra fordítsuk.

Ehhez nincs szükség életmód változtatásra, az adott helyzetet kel átértékelni. A hangsúly tehát nem a stresszes helyzetek elkerülésére kell helyezni, hanem arra, hogy megismerjük saját szervezetünk stressz reakcióit, és megtanuljuk irányítani ezeket.

A változások mindig alkalmazkodást igényelnek tőlünk, ilyenkor a szervezet egyensúlya átmenetileg felborul, sikeres adaptáció egyben fejlődést is jelent. Az elhúzódó stressz azonban egyensúlyzavart okoz szervezetünkben, mely negatívan hat testi-lelki egészségünkre egyaránt.

Fotó:
pixabay.com

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!