Menü

E-book olvasó, vagy papír alapú könyvek? Mindkettő!

Az e-book olvasó, azaz az elektronikus könyvolvasó szerkezet sokak körében azért nem népszerű, mert állítják: jobban szeretnek papír alapon olvasni. Pedig a kettő nem zárja ki egymást: az e-book olvasót kiválóan használhatjuk a normál könyvek kiegészítéseként.

Attól, hogy e-book olvasót használunk, nem kell teljesen leszoknunk a papíralapú könyvek olvasásáról. Egyszerre kihasználhatjuk mindkettő előnyeit, hiszen egyik nem zárja ki a másikat. Összegyűjtöttük, hogy melyiket miért szeretjük – s mi sem bizonyítja jobban, hogy bizony jól megfér egymás mellett az elektronikus kütyü, és a klasszikus könyvek.

Azért szeretjük az e-book olvasót, mert:

  • Kb.  15-20 könyv árából kiváló minőségű szerkezetet kaphatunk, miközben átlagosan 500 könyvet tárolhatunk rajta, amit bármikor cserélgethetünk.
  • Könnyű hordozni. Akik szeretnek egyszerre több könyvet is olvasni, és a hangulatuktól függ, hogy éppen melyiket veszik elő, azok számára nagyon praktikus kis szerkezet. Utazáshoz pl. kiváló, hogy nem szükséges nehéz könyveket magunknál hordanunk, csak bármikor előkaphatjuk az e-book olvasónkat egy kis táskából.
  • A háttérvilágítással is rendelkező e-book olvasókat akkor is tudjuk használni, ha épp sötét van, de nem szeretnénk, nem tudunk villanyt gyújtani, pl. amikor alszik mellettünk valaki, vagy távolsági buszon.
  • Az e-book olvasó környezetbarát: az elektronikus könyvek elkészítéséhez nem kell fákat kivágni
  • Az elektronikus könyv akár szemüveg nélkül is olvasható, hiszen a betűméret tetszés szerint beállítható rajta
  • Különösen előnyös lehet olyan könyvek esetén, amelyek nagyon hosszúak, mert azokat sokszor azért nem olvassuk el, mert nem tudjuk magunkkal vinni olyan helyre, ahol általában olvasni szoktunk.
  • Az e-book olvasón „büntetlenül” lehet aláhúzni a számunkra tetsző részeket, kiemelhetünk érdekes gondolatokat: a highlight, azaz a szövegkiemelés funkcióval. Ezeket aztán egymás után elolvashatjuk kigyűjtve, nem kell hozzá a teljes könyvet fellapozni. Így még tanuláshoz is hasznos lehet ez az eszköz.

Azért szeretjük a papír alapú könyvet, mert:

  • Fantasztikus kézbe venni a könyveket, gyakorlatilag tapinthatóvá válik általa valami értékes. Megsimogatni a lapokat, szemlélni a borítót, beleszagolni a régi, vagy éppen frissen nyomtatott könyvbe… Ezt az élményt csak egy klasszikus könyv tudja adni.
  • A felmérések szerint könnyebben meg tudjuk jegyezni a papír alapon olvasott dolgokat, mint azt, amit elektronikusan olvasunk. Ráadásul egy kutatás szerint szebbet álmodunk, valamint nyugodtabb az alvás, ha este inkább a papíralapú könyvet választjuk az e-book olvasóval ellentétben.
  • A papír alapú könyvben ezerféle módon jelölgethetünk, rajzolgathatunk – már akinek nem számít szentségtörésnek az ilyesmi.
  • Ajándékba adni igazából csak nyomtatott könyvet jó. Amit be tudunk csomagolni, át tudunk adni, az elejébe bele tudunk írni valami személyeset…
  • Sőt, a szerzővel is csak a papíralapú könyvet tudjuk dedikáltatni.
  • Valahogy van egy olyan érzése az embernek, hogy a fontos könyvek kézzelfogható formában kell, hogy jelen legyenek az életében. Jó belelapozni, és a könyvespolcok a lakás leghangulatosabb részei.
  • A klasszikus könyveknek már a megvásárlása is hangulatosabb, hiszen a könyvesboltoknak, antikváriumoknak különös varázsa van. Elektronikus könyvet maximum webáruházból tudunk rendelni, vagy letölthetjük valamilyen weboldalról – hát ez közel sem olyan romantikus.

Mint láthatjuk, mindegyiknek vannak előnyei, és igazából jól kiegészítheti egymást az elektronikus, valamint a papíralapú könyv anélkül, hogy egyik kizárná a másikat. 

Fotó:
pixabay.com

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.