Menü

Terasz-élmény a társasházi erkélyeken

A jó időben az ember a szabadba, a kertbe, a teraszra vágyik, de aki társasházban lakik, annak maximum az erkélye adhat kiugrót és teret a szabadtéri élményekhez. Gondolhatnánk, hogy az erkély csak teregetésre használható – pedig egy jól berendezett balkon felér egy extra terasszal.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy társasházi lakásunkhoz erkély is tartozik, akkor ne habozzunk, használjuk ki a lehetőséget, és ne csak arra, hogy ruhákat szárítunk rajta, vagy kitesszük a forró olajat, hogy ne legyen útban. Íme néhány tipp ahhoz, hogy balkonunkból barátságos, otthonos és hívogató kis terasz válhasson.

A terasz és balkon közötti hasonlóságot teremthetünk attól függetlenül, hogy melyik hányadik emeleten van, és mekkora a mérete. Kezdjük a padlóval! Az erkélyeket eredetileg nem lapozzuk le, nem fedjük le, pedig a beton padlózat eleve rideg érzetet ad ennek a lakásrésznek. Mivel az erkélyek alapterülete kicsi, ezért nem jelent óriási anyagi ráfordítást, hogy kültéri padlófelületet kapjon a „mini-teraszunk”. A lényeg, hogy meleg hatású, barátságos, de tartós burkolatot válasszunk.

Rendezzük be az erkélyünket! Ez az erkély kihasználásának kulcspontja: ha nincs hová leülni, bizonyosan ritkán fogjuk ide kidugni az orrunkat. Ha viszont hívogató párnás székek várnak minket odakint, akkor egészen más a helyzet! Egy ilyen kicsi területre nem kell extra berendezés: a bolhapiacon megvásárolt, saját kezűleg felújított székeknek és asztaloknak még kedvesebb hangulata lehet, mint a drága bútoroknak. Dobjuk fel őket párnákkal, valamint takarókkal a hűvösebb estékre.

Amennyiben kellemes hangulatfényekkel látjuk el az erkélyünket, akkor a naplemente után is kihasználhatjuk a teret. Mécsesekkel, fáklyákkal, petróleumlámpával, lampionokkal és gyertyákkal barátságos világítást biztosítunk, és még a vezetékeléssel se lesz probléma.

Növényeket az erkélyre! Ne merüljön ki a balkoni növényzet egy-két muskátliban: tehetünk ki futó növényeket, egyes szobanövényeket (sokaknak kiváló „rehabilitáció” lehet a szabadban lenni), valamint vágott, vagy cserepes virágot az asztalra. Sőt nevelhetünk itt kis ládákban pl. koktélparadicsomot, vagy fűszerpaprikát. A mennyiséget nemigen lehet eltúlozni – legalábbis ha még mi is kiférünk az erkélyre.

Az erkélyen is lehet grillezni! Ehhez mindössze egy kisebb méretű utazós grillsütő szükséges, ma már kapható apró, a kirándulások és túrák alkalmára kifejlesztett gömbgrill. Ezek kiváló funkciót töltenek be az erkélyünkön is.

Így már egészen más lesz a kis balkonunkon meginni a reggeli kávét, vagy eltölteni egy estét a párunkkal – félig a szabad ég alatt. 

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.