Menü

Lejárt a türelmi időszak

Éppen egy évvel ezelőtt jött ki az a jó hír, amelynek most van itt a végleges eredménye. A transzzsírsavak háttérbe szorítása elkezdődött, és folytatódik

Tavaly februárban adták ki azt a rendeletet, amely szigorúan szabályozta a transzzsírok még megengedhető arányát az élelmiszerekben. Ez azt jelentette, hogy jó pár terméknek kell eltűnnie a boltok polcairól, legalábbis az adott formában mindenképpen. Az egyéves türelmi időszak most járt le, a rendeletnek eddig is volt igazi, kézzelfogható eredménye, de a végső célt most érte el a határozat.

A rendelet egészen pontosan arról szól, hogy 2014. február 18-tól tilos olyan élelmiszert forgalmazni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a két grammot.

Sajnos eddig rengeteg termék nem felelt meg ennek a kritériumnak, de ugye mostantól ez tilos. 2015. február 18-tól pedig a már legyártott áruk türelmi ideje is lejárt.

A rendelet egyébként elsősorban az édességeket érinti, azért, mert a szóban forgó transzzsírsavak hagyományos (és olcsó) cukrászati alapanyagnak számítanak. Kekszek, kakaóporok, sütemények fajtái tűntek így el, vagy változtak meg. A rendelet nem vonatkozik az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra.

A szabályozás célja a szív és érrendszeri megbetegedések és az azokból eredő halálozások számának visszaszorítása.

Fotó:
pixabay.com

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

Mi az a CBD és miért hasznos számunkra?

Sokaknak már ismerős lehet a CBD, sokszor hallunk ilyen hatóanyagú étrend-kiegészítőkről. Van, aki nyugtató hatása miatt olvasott róla, de akár depresszió kezelésénél is megemlítik. Ugyanez igaz a hírére is. Nagyon megoszlanak a vélemények róla, ezért érdemes tisztázni mi is ez és mire való.

A reflux tünetei és kezelése

A refluxról valószínűleg már mindenki hallott valamilyen formában. Sokszor jön szembe reklámokban, hirdetésekben, gyógyszertárak szórólapjain, de akár az ismerőseink közül is kerülhet ki olyan, aki a reflux tüneteire panaszkodik.

Miért fontos a fogszabályozás?

A fogak esztétikája éppolyan fontos, mint az egészségük. Sőt, az esztétikából következhet az egészséges fogsor. De minden esetben érdemes fogszabályzót használni? Mikor érdemes feltenni a fogszabályzót?