Menü

Portalanítás hatékonyan

Apró pici részecskék, melyek nagyon gyorsan felhalmozódnak lakásunkban, lerakódnak mindenféle felületen a szobákban, az elektronikus eszközök pedig mágnesként vonzzák magukhoz őket. Nem nehéz kitalálni miről van szó, minden háziasszony állandó küzdelemben áll ellene. De hogyan keletkezik, honnan származik a por és mit tehetünk ellene?

A háztartási por eredete sokféle lehet, származhat geológiai, ipari porkeltésből, javarészt pedig humán eredetű. Lakásunkban felgyülemlett por többsége egyébként kintről, a talajból, levegőből származik. Porkeltéssel jár az energiatermelés, de az emberi környezet apró szemcsés részecskéi is a háztartási por részét képezik, mint például a haj, elhalt hámsejtek, szőr. De a por tartalmazhat olyan, kintről származó ártalmas anyagokat is, mint az arzén, ezért a portalanítás korántsem csak esztétikai szempont.

A hatékony portalanítás alapja a „felülről lefelé haladva” elv, hiszen például ha először porszívózunk, és csak utána portalanítjuk a csillárt, akkor a por visszaszáll a padlóra. A száraz portalanítás sem túl hatékony, mivel ilyenkor csak felkeverjük a port, mely a levegőből idővel újból visszatelepszik a bútorokra, illetve a padlóra.

A szőnyeg portalanításának hatékony módja lehet, ha először kirázzuk, kiszellőztetjük, majd ezt követően kefés porszívófejjel alaposan kiporszívózzuk. Érdemes egyébként a könyveket és a növényeket is portalanítani, valamint az elektronikus eszközöket is, melyek csak úgy vonzzák magukhoz a port. A porszívózás után ajánlatos fel is mosni a padlót, így hatékonyabban tisztíthatjuk meg otthonunkat a szennyeződésektől.

És mivel a háztartási por nagy része lakáson kívülről származik, javarészt cipőnkön hordjuk be, érdemes azonnal papucsba bújnunk, mikor hazaérkezünk.

Fotó:
pixabay.com

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.