Minden falat számít, amit megeszünk
- Dátum: 2015.02.04., 09:01
- Amerika, cukor, édesítőszer, egészség, egészséges életmód, egészséges étkezés, Gayelord Hauser, Greta Garbo, Hollywood, kalória, nassolás, szervezet, táplálkozás, táplálkozási szakértő, testsúly, tudatos táplálkozás
Dr. Benjamin Gayelord Hauser, az előző évszázad híres táplálkozási szakértője sokakat megbotránkoztatott Amerikában, amikor azt állította, hogy minden étel számít, amit életünk során megeszünk, és a maga módján minden egyes falat pozitív, vagy negatív módon befolyásolja szervezetünket.
Nézetei akkor még úttörőnek és megbotránkoztatónak számítottak. Sokan a mai napig úgy tekintenek vissza rá, hogy „sanyargatta” a sztárokat a nézeteivel. Greta Garbo-nak nemcsak az étkezési tanácsadója volt, hanem a szeretője is, de sok más néhai celeb súlyára kellett vigyáznia. A filmipar pedig nem válogat, és ez régen is így volt, ezért minden (főleg plusz)kiló számított. De Hauser nézetei nem innen indultak, tanácsait pedig a mai napig alkalmazzák.
Sőt idővel a pszichológia is igazolta Gayelord Hauser nézeteit azzal kapcsolatosan, hogy „minden számít”. Igenis számít minden nap, minden óra, minden perc, számít minden cselekedetünk és gondolatunk. Minden hatással van ránk, legyen szó akár testi, akár szellemi táplálékról.

Sokakat ez megijeszt, mert ez az üzenet azt közvetíti feléjük, hogy az életük egyetlen percében sem engedhetik el magukat. A lényeg inkább az, hogy ne bagatellizáljuk el a dolgokat, legyen szó akár étkezésről, akár gondolkodásról. Ha épp úgy döntünk, hogy megeszünk egy csokoládés süteményt, akkor tegyük azt (ezt nem Hauser mondta…), de ne állítsuk, hogy mindez nem számít, holnaptól majd odafigyelünk az étkezésünkre. Ugyanis ha tudatában vagyunk ennek, akkor könnyebben fordítjuk át egészségesre az életmódunkat. Motivál bennünket a pozitív törekvésünkre, nemcsak a súlyunk, hanem inkább az egészségünk érdekében. Viszont ha azt gondoljuk „ez az egy süti nem számít”, akkor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem is egyet ettünk meg belőle, hanem hármat. Ha pedig másnap megkérdezik, hogy mit ettünk a tegnapi nap folyamán, akkor a süteményeket őszintén elfelejtjük megemlíteni. Kutatások igazolták, hogy éppen ezen okból a nassolást sokan egyáltalán nem számolják bele a napi táplálékukba – pedig gyakorta legalább annyi kalóriát tesz ki, mint az általános étkezések. Szintén ez az oka annak, hogy sok ember úgy véli: egészségesen táplálkozik – csak arra figyel, amit az átlagnál egészségesebben eszik, de arra nem, ami viszont egészségtelen.
Jó dolog édesítővel inni a kávét, de ne feledjük, hogy 1-1 szelet csokoládéban, vagy joghurtban a reggeli kávé cukormennyiségének öt-tízszerese is lehet.
Gayelord Hauser gondolatainak legfontosabb üzenete az, hogy a tudatos táplálkozás ott kezdődik, hogy egyáltalán őszintén tudatában vagyunk annak, hogy mit eszünk.
Fotó:
pixabay.com
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.