Menü

Egyre több embert érint valamilyen allergia

Még laikusként is érzékelhetjük, hogy egyre több embert érint allergiás megbetegedés, a szakértők szerint a lakosság közel 1/3-a szenved valamilyen allergiától.

A növekvő tendenciából arra következtethetünk, hogy a különböző civilizációs ártalmak állnak a probléma hátterében, az orvostudomány szerint azonban az allergia genetikai hajlamon alapszik, persze az is tény, hogy egyre több kockázati tényező (környezeti ártalmak) erősíti ezt a hajlamot.

Bár sokféle allergia létezik, melyek eltérő tüneteket okoznak, ennek ellenére minden esetben a szervezet egészét érinti a betegség. Egyre gyakoribb allergiás megbetegedés például a nyári, szezonális szénanátha, amely igen kellemetlen tüneteket okoz. Ezért a kellemetlenségek hatékony megszüntetése érdekében a gyógyszeres tüneti kezelés, vagyis a farmakoterápia elengedhetetlen a legtöbb allergia esetében. Ha allergiás tüneteket észlelünk magunkon mindenképpen érdemes allergiai vagy pulmonológiai szakrendelésre elmenni, hogy szakszerűen feltérképezzék milyen allergén okozott problémát. A tünetek kezelésére alkalmazott gyógyszerek választását is érdemes szakemberre bízni, hiszen például bizonyos, szénanáthára használt orrsprayk hosszútávon függőséget okozhatnak, és még orrcsepp-nátha kialakulásához is vezethetnek.

Az allergiás megbetegedések során tehát első lépésként szakszerű tüneti kezelésre van szükség, az allergiás gyulladás csökkentése azonban önmagában még nem orvosolja az egész problémát. Az allergén specifikus immunterápia során hosszútávú megoldásra koncentrálnak, lényege, hogy fokozatosan csökkentsék az allergén anyag elleni intoleranciát. Ennek érdekében kis dózisokban adnak a betegek számára olyan anyagot, amelyre allergiás, így kerül sor lépésről lépésre az eredeti tolerancia helyreállítására.

Fotó:
pixabay.com

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?