Menü

Váltson természetes kozmetikumokra, tisztálkodószerekre!

Tudta, hogy a legtöbb kozmetikum alapja a kőolaj-hulladék? És hogy még mindig biztonságosabb lenne a kozmetikumainkat megenni, mint magunkra kenni, mert az emésztőrendszerünk még mindig könnyebben tudja azokat megszűrni, mint a bőrünk, amelyen keresztül kétszer annyi káros anyag tud felszívódni?

Ezek az információk Antal Vali „Hétköznapi mérgeink” című előadásán hangzottak el. Igen elrettentő ismeretekkel lettünk gazdagabbak, miszerint a legtöbb kozmetikai termékhez, tisztálkodószerekhez felhasznált szintetikus vegyületnek semmilyen hatásvizsgálata nincs, pedig sok közülük mérgező, rákkeltő, és tönkreteszi a bőr természetes védőrétegét – melynek révén később még több krémet, kozmetikumot kell használnunk. Az is egy elterjedt tévhit, hogy a bőr természetes PH-ja 5.5 – a valóságban 6.8 – 7.1 közötti a természetes érték a reklámozott 5.5-ös pedig már az egészséges bőr PH érték legalsó határa, gyakorlatilag a bőrrák előszobája. De hogy miért is tudott ez a hiedelem elterjedni? Azért, mert a kozmetikumok árának legnagyobb részét a reklám- és marketing költségek teszik ki, ehhez képest a hatóanyagok bekerülési költsége teljesen jelentéktelen, a tégely és a csomagolás jóval többe kerül. Nyilván ezt úgy lehet elérni, hogy finoman szólva sem a legjobb alapanyagokból készülnek ezek a kozmetikumok. Sajnos hosszú távon többet ártanak, mint használnak.

Ezért érdemes természetes készítményekre váltani, amik szerencsére már egyre inkább elterjednek hazánkban is. Ezen a fentieket olvasva talán nem lepődünk meg… Ha vigyázni szeretnénk magunkra és családtagjainkra, akkor fontos a tudatos vásárlás, nemcsak az élelmiszerek tekintetében. De a kozmetikai piacra is érvényes az az alapelv, hogy nem minden természetes és bio, ami annak látszik… Itt még az is nehezíti a dolgunkat, hogy a legtöbbre nincsenek is ráírva magyarul az összetevők. Ezért érdemes olyan terméket választani, amely a saját nyelvünkön is meg meri velünk osztani a készítmény tartalmát. A következő linken pedig keresgélhet az összetevők között, és megtudhatja, hogy az adott alapanyag mennyire káros: http://antalvali.com/hatoanyagkereso

Manapság a természetes kozmetikumok piaca egyre szélesebb: találhatunk közöttük testápolásra, dezodorálásra, vagy bármilyen egyéb funkcióra alkalmas termékeket. A kísérletező kedvűek házilag is előállíthatják ezeket, egyre több ilyen receptre bukkanhatunk a különböző erre szakosodott oldalakon, blogokban. Sokak elkészítése nem is bonyolult, érdemes vele próbálkozni. 

Fotó:
pixabay.com

Az egészséges életmód 10 pontja. És nem több.

Mondhatnám, hogy akkor elő a tollat, papírt és nézzük mi az, ami „pipa” és mi az, ami még visszavan, mint életmódváltoztató tényező, de mindenkinek magának kell éreznie, hogy mitől lett jobb minőségű az élete, egészsége, formája, közérzete. Az alábbi lépések azonban segítenek felmérni, nagyjából hol is tartunk az életmódváltáshoz vezető úton.

A D-vitamin fontossága

Gyakran halljuk milyen fontos a D-vitamin a szervezetünk megfelelő működéséhez, de mégis hogyan tudunk ügyelni arra, hogy valóban elegendő mennyiséget vigyünk be?

A melanóma és rizikófaktorai

Ahogy közeledik a nyár és egyre több a napsütéses óra, nekünk is újra elő kell vennünk a naptejet, még akkor is, ha nem tűnik úgy, hogy égetne a nap. A melanóma egyre gyakoribb probléma, de más rizikófaktorok is közrejátszhatnak a kialakulásában.

A hideg végtagok okai

Ha a hőmérő higanyszála jóval fagypont alatt áll meg, nem csoda, ha a kesztyű és meleg zokni ellenére sem úszod meg a kirándulást áthűlő végtagok nélkül.

Otthoni megoldások gyomorégés ellen

A gyomorégés oka általában az elfogyasztott ételekben keresendő, a panaszok gyakran jelentkeznek zsíros, nehéz, fűszeres vagy savas fogások után.