Menü

Ha már süti, együnk diósat!

A karácsony a legtöbb embernek a töménytelen, vagy legalábbis az átlagosnál nagyobb mennyiségű édesség időszaka. Ettől függetlenül nem kell feltétlenül egészségtelennek lennie. Ajánljuk például a diót, a diós finomságokat.

A dió kevésbé népszerű, mint „gyógyító” táplálék, pedig jótékony hatása már hosszú ideje ismert. Alkalmazták, fogyasztották a görögök és rómaiak, valamint természetesen a magyar népi gyógyászat is hasznosította.

A növény értékeit igyekeztek belsőleg és külsőleg is kiaknázni. A diólevélből többek között teát készítenek, amelyet több mindenre ajánlanak, állítólag a reumától az idegpanaszokig, a gyomor és bélhuruttól a hasmenésig sok mindent enyhíthet. Ami bizonyos, hogy juglont, flavonoidokat, cseranyagokat, valamint C-vitamint is tartalmaz. A levelet, illetve annak forrázatát külsőleg is használták/használják, például sebfertőtlenítésre, fekélyek, kelések ellátásra, de fürdésre és kozmetikumok összetevőjeként is.

Az összességében sokkal ismertebb és népszerűbb diómag szintén számos értékes hatóanyaggal rendelkezik, ásványi anyagokkal (például: magnézium, kálium és kalcium), vitaminokkal (E és B), telítetlen zsírsavakkal, fehérjével.

A dió magjának felhasználása rendkívül sokrétű. Fogyasztható nyersen, alapanyagként, pörkölve, de többek között készítenek belőle olajat, pálinkát, szörpöt és lekvárt is.

Ahogyan bevezetőnkben említettük, a karácsonyi sütemények kedvelt alapanyaga, s mint a fentiek is mutatják, nem is járunk bele rosszul.

Fotó:
pixabay.com

Mit nassolhat egy cukorbeteg?

Amikor cukorbeteg vendégünk van, alaposan tájékozódni kell, mivel kínálhatjuk meg, hiszen nem szaladhatunk le a boltba egy doboz linzerért, nem tehetünk ki gyümölcsöket, sem cukros üdítőket. De akkor milyen nassolnivalóval kínálhatjuk meg, aki cukorbeteg?

Ezért érdemes színesen táplálkozni

A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.

Miért olyan népszerű a mediterrán étrend?

Ha becsukom a szemem a mediterrán diéta kapcsán egy roskadásig megrakott asztalt látok, mindenféle színes salátával, teljes kiőrlésű bagettekkel, sajtokkal, olívaolajjal, mozzarellával, paradicsommal, tésztákkal, szószokkal - egy gyönyörű megterített tengerparti asztalon. Igen, álmodozom.

Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!

Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.

Érdekességek a kuszkuszról

A kuszkuszt sokan összekeverik a bulgurral, pedig a kettő nem ugyanaz: mint a fentiekből is látszik a kuszkusz gyakorlatilag egyfajta tészta, a bulgur pedig egy gabonaféle.