Menü

Ha már süti, együnk diósat!

A karácsony a legtöbb embernek a töménytelen, vagy legalábbis az átlagosnál nagyobb mennyiségű édesség időszaka. Ettől függetlenül nem kell feltétlenül egészségtelennek lennie. Ajánljuk például a diót, a diós finomságokat.

A dió kevésbé népszerű, mint „gyógyító” táplálék, pedig jótékony hatása már hosszú ideje ismert. Alkalmazták, fogyasztották a görögök és rómaiak, valamint természetesen a magyar népi gyógyászat is hasznosította.

A növény értékeit igyekeztek belsőleg és külsőleg is kiaknázni. A diólevélből többek között teát készítenek, amelyet több mindenre ajánlanak, állítólag a reumától az idegpanaszokig, a gyomor és bélhuruttól a hasmenésig sok mindent enyhíthet. Ami bizonyos, hogy juglont, flavonoidokat, cseranyagokat, valamint C-vitamint is tartalmaz. A levelet, illetve annak forrázatát külsőleg is használták/használják, például sebfertőtlenítésre, fekélyek, kelések ellátásra, de fürdésre és kozmetikumok összetevőjeként is.

Az összességében sokkal ismertebb és népszerűbb diómag szintén számos értékes hatóanyaggal rendelkezik, ásványi anyagokkal (például: magnézium, kálium és kalcium), vitaminokkal (E és B), telítetlen zsírsavakkal, fehérjével.

A dió magjának felhasználása rendkívül sokrétű. Fogyasztható nyersen, alapanyagként, pörkölve, de többek között készítenek belőle olajat, pálinkát, szörpöt és lekvárt is.

Ahogyan bevezetőnkben említettük, a karácsonyi sütemények kedvelt alapanyaga, s mint a fentiek is mutatják, nem is járunk bele rosszul.

Fotó:
pixabay.com

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.