Hogy lehetünk hatékonyak a köszvénnyel szemben?
A köszvény fájdalmas betegség, de nem csak emiatt kellemetlen. Ha nem figyelünk oda, nem tudjuk, mi okozza a tünetek súlyosbodását.
Ellenben, ha odafigyelnünk táplálkozásunkra, megakadályozhatjuk a fájdalmas és káros rohamokat.
A köszvény egy ízületi betegség, amelyet a szervezetünkben felhalmozódó húgysav okoz. A felgyülemlett húgysav kicsapódik az ízületeknél, amely komoly fájdalmakat tud okozni. A helyzet bonyolultságát az okozza, hogy húgysavszintet több minden is megemelheti.
A köszvény közhelyszótárában az szerepel, hogy nem szabad húst enni, ami elég felszínes ismeret. A betegséget kicsit részletesebben ismerők megemlítik a belsőségeket is, de ez még mindig nem elegendő információ ahhoz, hogy jó eséllyel elkerüljük a fájdalmas és káros rohamokat.
A húgysav felhalmozódásának fő oka a purin, amelyet minden fehérjetartalmú ételben megtalálunk. A legkockázatosabb ételek közé tartoznak a belsőségek, például a máj, de a spenót és bizonyos halak, illetve más tengeri étkek is károsak a köszvényes embernek. Az alkohol szintén hozzájárulhat a betegség elmélyüléséhez, nemcsak a tüneteket erősítheti, hanem a vízelvonás miatt elő is idézhetik azokat a húgysavszint megnövelése útján. A cukros italok fogyasztása szintén nem ajánlott.
A köszvényes rohamokat gyógyszerek és más gyógykészítmények is előidézhetik, ezekkel kapcsolatban érdemes szakorvoshoz fordulni tanácsért.
A purintartalmú ételek bevitelének csökkentésével és az alkoholfogyasztás minimalizálásával, valamint a rendszeres testmozgással, mellette elegendő folyadékbevitellel sokat tehetünk azért, hogy húgysav szintünk normális érték alatt maradjon.
Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban

Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.
Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.
A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.
Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.
A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.