Menü

Nem minden egészséges, ami annak látszik – ne hagyja magát becsapni!

Rengeteg olyan termék sorakozik az élelmiszerüzletek polcain, ami egészségesnek, vagy diétásnak látszik, de sajnálatos módon ezek jó része csupán egy marketingfogás, és az étel csak részben tartalmaz egészséges összetevőket. Cikkünkben felsorolunk néhány figyelemfelhívó példát, hogy Ön is tisztábban lásson!

Ha egészségesen szeretne táplálkozni, akkor bizony több időt kell a bevásárlásra szánni. Nem elég megfigyelni az élelmiszer egészséges mivoltára felhívó jelzőket a csomagoláson, vagy ellátogatni a diétás részlegre. Ha valóban ilyen ételt keres, akkor szükséges elolvasni a teljes összetevőlistát, rápillantani a kalória- és szénhidráttartalomra, sőt néhány alapanyag sem olyan kiváló, mint ahogy annak próbálják beállítani. Valamivel persze el kell adni, és különlegessé kell tenni a termékeket, erről szól a marketingszakma, így hát a vásárlónak kell tudatosnak lennie. Alábbiakban bemutatunk néhány példát, amely egy kissé csalóka lehet.

„Teljes kiőrlésű liszttel”

Nagyon sok terméken feltüntetik, hogy az élelmiszer teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak egészséges lisztet tartalmazna az étel, vagy hogy akár nagyobb arányban lenne benne teljes kiőrlésű liszt, mint finomliszt. Persze ez is jobb a semminél, legalább valamivel magasabb a rosttartalom, de egy cukorbetegnek például nem elégséges, hogy teljes kiőrlésű liszt IS van a termékben. Nézzük meg a csomagoláson, hogy hány százalékban tartalmaz finomlisztet, és hány százalékban egészséges lisztet az élelmiszer! Ha nem találunk erre vonatkozó leírást, akkor nézzük meg az összetevők listáját: fontos a sorrend, mert mindig az az összetevő szerepel legelőbb, amiben a legtöbb van az adott ételben.

„Csökkentett cukortartalommal”

Az előzőhöz hasonló szituáció a csökkentett cukortartalom feltüntetése. Nos, ez közel sem jelenti azt, hogy az adott élelmiszer nem tartalmaz cukrot! Csupán azt, hogy valamennyivel kevesebb van benne, mint a más hasonló termékekben, vagy mint ahogy korábban gyártották. Jó esetben feltüntetik, hogy hány százalékkal csökkentették a cukrot, de sokszor még erre sem találunk utalást. Azon azért érdemes elgondolkodni, hogy ez egy elég nehezen ellenőrizhető információ… Ha a cukrot szeretnénk elkerülni, akkor keressünk VALÓBAN cukormentes termékeket.

„Mesterséges színezéket nem tartalmaz”; „Tartósítószert nem tartalmaz”

Mindez általában igaz, és jó hír, de sok esetben mindez csak egy marketingfogás: több esetben ezeket a szlogeneket olyan ételekre írják rá, amelyeknek eleve sosincs szükségük tartósításra, vagy színezésre. Továbbá ez nem jelenti azt, hogy egyéb mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz a termék! Olvassuk el az összetevők listáját ennek megállapítására, mert elképzelhető, hogy sok más „nem kívánatos elem” van a megvásárlásra szánt élelmiszerben.

„Bio összetevőkkel”

Lehetséges, hogy az összetevők egy része bio, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden alapanyag az lenne! Általában megjelölik, hogy mi az, ami az összetevők közül valóban bio, például becsillagozzák ezeket az összetevőlistában. Mindez a kozmetikumokra is igaz! Szintén ugyanaz a megoldás: olvassuk el alaposan a termék összetételét, mert csak így kaphatunk valós képet arról, hogy mégis mennyire természetes az az étel, vagy akár kozmetikai termék, ami a kezünkbe akadt.

Ahogy mondani szokták tehát: Nem mind arany, ami fénylik! De azért kis odafigyeléssel lehet egészséges termékeket találni a piacon. 

Fotó:
pixabay.com

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.