Menü

A gluténmentes nem biztos, hogy diétás is!

Az ételekkel szembeni fokozott érzékenység, valamint allergia sajnos egyre több embert érint. Az egyik leggyakoribb ilyen intolerancia a lisztérzékenység, azaz a cölikália. Szerencsére már egyre több olyan étel, valamint alapanyag kapható, amelyet a gluténérzékenyek is fogyaszthatnak, de még mindig nincs egyszerű dolguk, ha a szimpla boltok, üzletek polcain keresgélnek. Főleg akkor, ha az ételérzékenység mellett még diétázniuk is kell…

Sok olyan termék tartalmazhat glutént, amelyekről első körben nem is gondolnánk. Az étel intoleranciával küzdőknek hosszadalmas a bevásárlás, mert minden termék összetevőjét egyenként át kell olvasni. Hamar meg lehet tanulni olvasni a sorok között, hogy mi tartalmazhat problémát jelentő alapanyagot. Ha mindemellett még valamilyen okból diétával is kell egészíteni a gluténmentes étrendet, akkor különösen nehéz a kérdés. Ugyanis a legtöbb gluténmentes termék egyáltalán nem kedvez a diétának! Ha tehát a lisztérzékeny fogyni szeretne, vagy cukorbeteg is, az elég komoly fejtörést jelenthet. A lisztmentes ételek egyik fő alapanyaga ugyanis a kukoricaliszt, ez pedig szinte ugyanannyi kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, mint a búzafinomliszt. Csak 1-2 perccel kell kevesebbet tornázni, ha a kukoricalisztből készült ételt szeretné ledolgozni, mintha az finomlisztből készült volna. Igaz, a kukoricaliszt rosttartalma majdnem hatszor annyi, mint a finomliszté, de ha ezt a Graham liszttel mérjük össze, akkor még mindig alacsony értéket kapunk. A szintén gyakran alkalmazott rizsliszt pedig még a kukoricalisztnél is rosszabb értékekkel bír diétás szempontból.

A paleolit étrend elterjedése segítséget nyújt a gluténérzékenyeknek is, és sok paleo étel beilleszthető a cukorbetegek, inzulinrezisztenciával küzdők diétájába is. Ilyen lehet például a kókuszliszt, a lenmagliszt, a zsírtalanított mandulaliszt, szezámmagliszt, valamint törökmogyoróliszt.

Érdemes azonban figyelni, mert a különböző gyártók ugyanazon alapanyagai különböző értékekkel bírhatnak. Az eltérés viszonylag magas is lehet, ezért ajánlatos összehasonlítani a termékeket. 

Fotó:
pixabay.com

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.