Menü

A nagy köret-körkép: hogy ne csak a sültkrumpli jusson eszébe…

Jó magyar szokás szerint krumplit eszünk krumplival, és a változatosság kedvéért néha beiktatunk egy kis fehérrizst. Pedig a hazai konyhában igen népszerű krumplipürének a legmagasabb a glikémiás indexe, azaz a vércukor-emelő hatása az összes köret közül. Nézzük át, hogy mit lehet még enni a „klasszikusokon” kívül!

Gersli, amit már a római gladiátorok is fogyasztottak

Utánozzuk le a vikingeket, valamint a római gladiátorokat, akiknek kedvenc eledele volt a gersli, más nevén hántolt árpa, vagy árpagyöngy. Érdemes kipróbálni, ugyanis kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre, és az összes gabona közül az árpának a legmagasabb a nyomelem-tartalma. 100g gersli 75 g szénhidrátot, és 1,5 g rostot tartalmaz. Ráadásul az egyik legalacsonyabb glikémiás indexxel rendelkezik: GI-je 25. Összehasonlításképp a bevezetőben említett krumplipürénél ez az érték 90!

Kuszkusz, a grízes álom

A durumdarából készült kuszkusz Észak-Afrika nemzeti étele. Finom, grízszerű jellege miatt sokan kedvelik hazánkban is. Folsavban, A-vitaminban és többféle B-vitaminban gazdag köret. Értékei: GI 65, 100g kuszkusz 69 g szénhidrátot és 6,17g élelmi rostot tartalmaz.

A rizs barnán jó…

A barna rizs íze nagyon finom, bár elsőre furcsának tűnhet annak, aki még sosem kóstolta. Kicsit keményebb, „ropogósabb” a klasszikus társához képest, de tényleg érdemes megkóstolni. A főzésétől ne ijedjünk meg, nem is olyan bonyolult elkészíteni, mint ahogy sokan riogatnak tőle. Csak tegyük az átmosott barna rizst a főzőedénybe, és annyi vizet engedjünk rá, hogy a rizsen felül 1,5 cm maradjon. Fedő nélkül hagyjuk főni addig, amíg nagy buborékok nem keletkeznek rajta, majd vegyük takarékra a lángot, és fedő alatt hagyjuk főni negyed óráig. Majd kapcsoljuk le, és hagyjuk ugyanígy még negyed óráig. Az eredmény isteni lesz, és 55-ös glikémiás indexű, cukorbetegeknek is javasolt köretet kaphatunk. A barna rizs szénhidráttartalma 76,2, ami valamivel magasabb a jázmin rizs 72-es értékéhez képest, de a glikémiás indexe sokkalta jobb annál! A főtt jázmin rizsé ehhez képest 96-os! 100 gramm barna rizs 10,2 g rostot tartalmaz, ami szintén kiváló érték.

Quoinoa – leírni nehéz, megenni könnyű

Ez az aprószemű köret bio ételízesítővel összekeverve a legfinomabb. Kedvező értékei miatt sokan kedvelik: 64 g szénhidrátot, 7 g élelmi rostot tartalmaz, a GI-je pedig 53. Az Andok népei már ősidők óta fogyasztják, nem véletlenül: kiváló vas, kalcium és magnéziumforrás. Radásul jellege miatt teljesen bio: sosem kell permetezni, mert a magjait képező bevonat miatt ellenáll a kártevőknek.

Bulgur – a rizs törökül

Júliusi cikkünkben már szóltunk a bulgur érdemeiről, nem véletlenül: tarhonya helyett is fogyasztható a búzatöret, más nevén török rizs, amelynek glikémiás indexe 46, rosttartalma 18 (!), szénhidráttartalma pedig 76 g/ 100 g. Az emésztési panaszokkal küzdőknek kifejezetten ajánlott, kiváló béltisztító, anyagcsere-serkentő hatással rendelkezik.

Amaránt, az azték csoda

A már az aztékok által is kedvelt amaránt sokféleképp felhasználható, ennek egyik módja, hogy fűszerezve köretként is elkészíthető. 100 grammja 66 g szénhidrátot és 15,2 gramm rostot tartalmaz, ami szintén kiváló érték. Glikémiás indexe 35-ös. Figyeljünk oda: a glikémiás indexnél nem mindegy, hogy amarántmagot, vagy puffasztott amarántot fogyasztunk, utóbbi esetén ugyanis nem ilyen kedvező a GI! Öregedésgátló hatása, valamint magas fehérjetartalma miatt a szuperélelmiszerek csoportjába sorolják.

Hajdina – köret és gyógynövény egyben

A hajdina a keserűfűfélék egyike, sokan épp ezért tartózkodnak tőle – keserű utóízét vitatják, valószínűleg attól is függ, hol és milyet veszünk belőle. Érdemes vele próbálkozni, ugyanis nagyon egészséges, gyógynövényként is használatos visszérkezelésre, valamint a magas vérnyomás csökkentésére, tekintve, hogy ellenállóbbá teszi a kapilláriserek falát. 100 gramm értékei: 71 g szénhidrát, 13 g élelmi rost, és 50 GI. Érdekessége, hogy lisztet is készítenek belőle, valamint kapható hajdinalisztből készült tészta is létezik. Mindez különösen a gluténérzékenyeknek jó hír, főleg hogy a legtöbb gluténmentes tészta magas glikémiás indexű kukoricalisztből készül. 

Fotó:
pixabay.com

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?