Az édesítők védelmében
- Dátum: 2014.10.06., 19:30
- Cukor, cukorbeteg, édesítő, mesterséges édesítők, természetes édesítők
Annak ellenére, hogy a túlzott cukorfogyasztásra rengeteg helyen és alkalommal felhívják a figyelmet, a helyettesítőknek, maguknak az édesítőszereknek még sincsen túl jó hírük.
Az igazság az, hogy legtöbbünk az édesítőszereket rossz ízűnek és egészségtelennek tartja, holott rengeteg fajtájuk van, így általánosítani nem lehet.
Utóbbi ráadásul nem is állja meg a helyét: az előírt napi mennyiségben a mesterséges édesítőszerek egyébként nem jelentenek kárt. Az orvostudományban több betegséget is összefüggésbe hoztak bizonyos fajtákkal, de bizonyítást egyik gyanú sem nyert.
Ezt azért is fontos megjegyezni, mert azok is bátran használhatnak édesítőt, akik nem cukorbetegek, csak egyszerűen ki akarnak váltani valamekkora cukormennyiséget táplálkozásukból.
Mint említettük, a túlzott cukorfogyasztás elhízáshoz és számos más egészségügyi problémához vezethet, bizonyítottan. És a legtöbb ember, legalábbis a „jóllakott” fogyasztói társadalmakban, jóval több cukrot visz be szervezetébe a kelleténél.
Az igaz, hogy a jó minőségű édesítők általában drágábbak, mint a kristálycukor, de a számolásba ezt is bele kell venni, hogy előbbiekből rendszerint jóval kevesebbet használunk.
A mesterséges édesítőket nem ajánlják kisgyermekeknek, ugyanakkor akadnak természetes fajták is, például a nyírfacukor és a sztívia. Mindkettő számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik.
Ha valaki nem cukorbeteg, nem is akar azzá válni, némi cukormennyiséget kiiktatna, de mondjuk az édes íztől nem tud szabadulni, annak érdemes végigböngészni az édesítők kínálatát.
Fotó:
pixabay.com
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.