Mit tehetünk ősszel az egészségünkért?
A válasz egyszerű: nagyon is sokat. Az őszi hónapok mind a szabadidőben, mind a táplálkozás terén remek lehetőséget biztosítanak a hideg évszak előtti feltöltődésre.
Ha már nyáron nem volt lehetőségünk - legalábbis az év legmelegebb évszaka idén nem kényeztetett túl sok jóval - a feltöltődésre, pótoljuk azt most.
Ha süt a nap, mindenképpen érdemes kimozdulni, főként mert már nem sokáig lesz rá alkalmunk. Télen már biztosan több időt töltünk otthon, mint az őszi hónapokban, ráadásul általában a táplálkozási magatartásunk is megváltozik. Ez persze nemcsak rajtunk múlik, novembertől egészen jövő év végéig egész egyszerűen már nem jutunk hozzá annyi értékes, vitamindús tápanyaghoz, mint most. Ezért érdemes kicsit jobban koncentrálni az őszi feltöltődésre.
Lehet, hogy úgy találjuk, túl hűvös van, de ilyenkor elég csak belegondolni, milyen lesz a mínuszokba és máris megjön a kedvünk egy kis sétára, túrára, vagy futásra.
Az immunrendszerünknek ezzel mindenképpen jót teszünk, ahogyan azzal is, ha sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Ami most még megtalálható a boltok polcain és a piacon, az hamarosan eltűnik, vagy jóval gyengébb minőségű társa váltja.
Télen minden bizonnyal nehezebb, kevésbé egészséges ételeket juttatunk majd a szervezetünkbe, különösen ünnepek környékén, ezért a helyes táplálkozás az év ezen időszakában különösen fontos.
Fotó:
pixabay.com
Miért hálás az agyad, ha nyelveket tanulsz?

Sokan azt hiszik, hogy új nyelvet tanulni csak gyerekkorban érdemes, pedig az agyunk felnőttként is elképesztően rugalmas. A nyelvtanulás nemcsak új szavakat és kifejezéseket ad, hanem valódi agytornát is jelent – javítja a memóriát, fejleszti a koncentrációt, sőt, még boldogabbá is tehet.
Amikor az ősz beköltözik az otthonunkba és a lelkünkbe is

Minden évszaknak megvan a hangulata, a vele járó illatok, színek, amik nem csak a fizikai megjelenésben fontosak, hanem a mentális egészségünkre is hatással vannak.
Körömtrendek 2025-ben: a stílus, ami a kezedben van

Az őszi körömdivat 2025-ben a természetesség, a melegség és a kreatív elegancia tökéletes egyensúlyát képviseli. Legyen szó mély bordóról, aranyló fényről vagy finom levélmintákról
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Hogyan győzhetjük le a nyilvános beszédtől való félelmet?

A legtöbben nem vagyunk született szónokok. A prezentálás gondolata gyakran már önmagában is szorongást vált ki – remegő hang, kiszáradt torok és zakatoló szív jellemző ilyenkor. A magabiztos megszólalás nem veleszületett adottság, de gyakorlással és önismerettel fejleszthető képesség.