Menü

Többet eszünk, mint kellene

Napjaink táplálkozási problémáinak egyik kulcsa nemes egyszerűséggel az, hogy túl sokszor és sokat eszünk. Igen, még akkor is, ha ezt észre sem vesszük.

„A fogyni akarok, le kellene adnom néhány kilót” szöveget sokkal egyszerűbb megelőzni, mint a diétás terveket véghezvinni. A sportolás és az egészséges, átgondolt táplálkozás mindenkin segíthet, de ezeknél egy jóval egyszerűbb dolog is a hasznunkra válhat, ha nem akarunk túlsúlyosak lenni.

Manapság szinte minden a fogyasztásra csábít, és ez az élelmiszerekkel fokozottan így van. Reggeltől estig az étkezések alkalmával és azok között is bőven van alternatíva, olyan étel, ami finom tápláló, egészséges, vagy csak úgy tűnik. Folyamatos csábításnak vagyunk kitéve, és a legtöbben csak ideig-óráig tudunk ellenállni ezeknek. Észre sem vesszük és kényszerevők leszünk, ami azt jelenti, hogy sokkal több táplálékot viszünk be a szervezetünkbe, mint ami szükséges volna. Az már csak a ráadás, hogy ezek nagy része ráadásul édesség, nass, vagy gyorskaja, amelyek köztudottan egészségtelenek.

Mint oly sok más esetben, itt is a tudatosságot kell elővenni. Mielőtt nekiállunk enni, érdemes átgondolni, hogy valóban éhesek vagyunk-e, vagy csak megszokásból, pótcselekvésből, esetleg unaloműzésből eszünk.

Ha folyton az étkezésen jár az eszünk, igyekezzünk lefoglalni gondolatainkat mással, ha igazán éhesek vagyunk, úgysem sikerül, ám ha valójában nem, simán menni fog.

Próbáljunk meg folyadékot fogyasztani, sokszor elegendő egy pohár víz, tea, vagy gyümölcslé és az (ál)éhségérzet el is illan.

Fotó:
pixabay.com

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.