Menü

Hátunk bánhatja

A legtöbb embert élete során érinti a derék és hátfájás küszködős problémája, pedig némi életmódváltozással sok kellemetlen pillanat elkerülhető lenne. A modern számítástechnikai eszközök veszélyesek.

A derék, a hát és a nyak tipikusan olyan pontjai testünknek, amelyeknek könnyen árthatunk, hiszen ezekre a területekre amúgy is nagy teher hárul.

A fájások tipikus okozója lehet a rossz járás, amit okozhat egy alkalmatlan lábbeli is. A megfelelő egyensúly felborulásában szerepe lehet a túlsúlynak, illetve annak is, ha nem elég erősek a hastáji és a hátizmaink, de a mell és a farizmok állapota is fontos.

Érdekesség, hogy a dohányzókat fokozottan érintheti a probléma, a füstölés miatt a porckorongok kevesebb vérhez jutnak és az erek rugalmassága is csökken. Utóbbi az izomzat nem megfelelő működése miatt is rossz.

Az egyik legnagyobb probléma a helytelen testtartás ülés közben. Nagyon sokan végeznek ülőmunkát és egyre többen töltenek a számítógép előtt sok-sok órát egy nap. Közülük rengetegen használnak nem megfelelő széket, ugyanakkor a laptop, a tablet és a mobiltelefon is káros lehet. Ezeket az eszközöket ugyanis nagyon sokan úgy használják (ülve, fekve, vagy más helyzetben), hogy nyakuk, derekuk és gerincük rossz tartásban van. Mivel ráadásul ilyen helyzetekben rendszerint sok időt töltenek, komoly kockázata alakul ki a kellemetlen derék és hátfájásnak, gerincproblémáknak.

Fotó:
pixabay.com

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.