Menü

A védekezés praktikus módja a hüvelygyűrű

Nehéz megtalálni a legjobb védekezési módot a nem kívánt terhesség megelőzésére. Manapság már sokféle lehetőség áll rendelkezésre, természetesen mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Cikkünkben most a hüvelygyűrűt mutatjuk be, őszintén vallva a pozitív és negatív tulajdonságairól is.

Elsősorban azoknak ajánlják a használatát, akik a kényelmes fogamzásgátlás mellett voksolnak, és nem akarnak minden nap foglalkozni a gyógyszer bevételével, vagy minden szexuális együttlét alkalmával az óvszer használatával. A hüvelygyűrűt első alkalommal a menstruáció első napján kell felhelyezni, majd a ciklusnak megfelelően 21 nap múlva levenni. Ekkor jelentkezik a „mesterséges” menzesz, majd 7 nap múlva kell újra felhelyezni a hüvelygyűrűt. Ez azt jelenti, hogy a havi vérzésen kívüli 3 hétben egyáltalán nem kell vele foglalkozni, ráadásul a menstruáció időpontja is módosítható vele. (Pl. nem feltétlenül jelentkező kisebb pecsételő vérzést leszámítva kimaradhat a menzesz, ha a 21 nap elteltével kivesszük a hüvelygyűrűt, majd azonnal egy újat helyezünk fel.) Természetesen ezzel nem szabad „visszaélni”, mert ha túl gyakran alkalmazzuk, akkor rendesen összezavarhatjuk vele a szervezetünket. A hüvelygyűrű is hormonális fogamzásgátlást jelent, úgynevezett többkomponensű eszköz, viszont a tablettához hasonlítva előnye, hogy nem terheli a májat. Ezért májbeteg nőknek is ajánlják a használatát.

Néhányan a hátrányára írják, hogy érezni lehet a szexuális együttlét közben, de legtöbben azt állítják, hogy ez nem zavaró. Akinek mégis bosszantó lenne, az az együttlét idejére kiveheti a hüvelygyűrűt, a lényeg, hogy 3 óránál ne legyen hosszabb ez az időtartam, mert akkor már kiegészítő fogamzásgátlást kell használni ideiglenesen. Fontos, hogy felelősen alkalmazzuk: rendszeres nőgyógyászati és egyéb orvosi vizsgálatok mellett! Az arra érzékenyek esetén ugyanúgy trombózisveszélyt jelenthet, ugyanúgy, mint a fogamzásgátló tabletta szedése. Szintén ahhoz hasonlóan libidó-csökkenést válthat ki a nőknél, vagy egyéb mellékhatásokat tapasztalhatnak.

Ajánlott olyan nőknek, akik még nem szültek, ez mindenképpen előnye lehet a spirállal szemben, amit már szülésen átesett hölgyeknek javasolnak. Szokták úgy emlegetni, hogy „feledékeny nőknek” javasolt a használata amiatt, hogy nem igényel minden napos gondoskodást. Ez azonban így nem igaz, havonta kétszer foglalkozni kell vele, és aki tényleg feledékeny, az állítsa be a telefonján az emlékeztetőt, az alkalmazás értesítőt, vagy vésse jól a naptárába, hogy mikor kell felhelyezni és levenni a hüvelygyűrűt. Onnantól pedig szabad a szerelem! Azt azért ne feledjük, hogy nem véd a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben. 

Fotó:
pixabay.com

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

Mi az a CBD és miért hasznos számunkra?

Sokaknak már ismerős lehet a CBD, sokszor hallunk ilyen hatóanyagú étrend-kiegészítőkről. Van, aki nyugtató hatása miatt olvasott róla, de akár depresszió kezelésénél is megemlítik. Ugyanez igaz a hírére is. Nagyon megoszlanak a vélemények róla, ezért érdemes tisztázni mi is ez és mire való.

A reflux tünetei és kezelése

A refluxról valószínűleg már mindenki hallott valamilyen formában. Sokszor jön szembe reklámokban, hirdetésekben, gyógyszertárak szórólapjain, de akár az ismerőseink közül is kerülhet ki olyan, aki a reflux tüneteire panaszkodik.

Miért fontos a fogszabályozás?

A fogak esztétikája éppolyan fontos, mint az egészségük. Sőt, az esztétikából következhet az egészséges fogsor. De minden esetben érdemes fogszabályzót használni? Mikor érdemes feltenni a fogszabályzót?