Menü

Tarhonya helyett egyen bulgurt!

Nyáron szeretünk könnyen elkészíthető egytálételeket, vagy gyors tésztákat készíteni, hogy minél több időt a szabadban tölthessünk. Ilyen egyszerű étel a tarhonya, csak sajnos a többi finomliszttel készült tésztához hasonlóan nem egészséges. Ráadásul a tarhonya csalóka: apró szemei miatt hajlamosak vagyunk belőle többet fogyasztani, mint az átlagos tésztákból. A tarhonyás ételeket, (pl. paraszttarhonya), vagy a köretet készíthetjük bulgurból is, de létezik egészséges tarhonya is.

A bulgur fogyasztása nemcsak tarhonya, hanem rizs helyett is javasolt. A glikémiás indexe, azaz a vércukorszint-növelő hatása jóval alacsonyabb. A bulguré kb. 46, míg a főtt rizsé 70-90 is lehet. A bulgur is apró szemekből áll a tarhonyához hasonlóan, csakhogy ez nem tészta, hanem tört búza. Török rizsnek is nevezik, tekintve hogy a török konyha egyik közkedvelt körete. És milyen jól teszik, hogy ezt eszik, hiszen a bulgur olyan jótékony hatásokkal rendelkezik, mint az anyagcsere serkentése, a belek tisztítása. Mindezt a magas rosttartalmának köszönheti. A bulgur köretként és egytálétel alapanyagként is megállja a helyet, de további érdekessége, hogy salátákhoz, levesekhez is használják. Gyerekeknek tejberizs helyett „tejbebulgurt” is készíthetünk.

A bulgur éretlenül leszedett durumbúzából készül. Ennek az az előnye, hogy ilyenkor még nem alakul ki a magas keményítőtartalom. Létezik barna bulgur is, ennek kicsit más az íze és a kinézete is, nem tarhonya-szerű. Ez a nálunk viszonylag ismeretlen bezostye búzafajtából készül. Színe még a barna rizsnél is sötétebb.

Aki nem szeretne lemondani a klasszikus tarhonyáról, viszont fontos számára az egészséges étkezés, vagy a diéta, annak javasoljuk, hogy válasszon szénhidrátcsökkentett tarhonyát. Ilyen például a Dia-Wellness tarhonya, melynek 100 grammja 33,9 g szénhidrátot, és 241 kcal-t tartalmaz. Ez kb. feleannyi, mint a sima, finombúzalisztből készült tarhonya kalória- és ch értéke. 

Fotó:
pixabay.com

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.