Menü

Vöröslencse, a keleties kedvencünk

Sokan csak újév első napján fogyasztanak lencsét a gyarapodás babonája miatt, pedig érdemes rendszeresen alapanyagként használnunk a főzésnél. A hagyományos lencsével bajlódni nincs ideje mindenkinek, hiszen már előző nap be kell áztatni ahhoz, hogy puhára tudjuk főzni, néhányan pedig a semleges barnás-szürkés színe miatt nem szimpatizálnak vele.

Nekik is kifejezetten ajánljuk a vöröslencsét, ami egyelőre kevésbé elterjedt a magyar konyha ételei között. Ez a fajta hántolt, emiatt sokkal hamarabb megfő, mint más hüvelyes növények. A színe vöröses, főzéskor narancssárgává fakul, szemei a klasszikus lencsénél jóval kisebbek.

Felhasználási lehetősége széles körű: készíthetünk belőle leveseket, dhal-t (indai sűrű levest), főzeléket, vagy pástétomot. Utóbbit azoknak javasoljuk, akik a bolti, adalékanyagokkal dúsított      vaj- és sajtkrémek, felvágottak helyett házilag készült, természetes ételt szeretnének fogyasztani a kenyérhez. Készíthetjük hagymával, répával, vagy mustárral.

Bármit is készítünk belőle, nagyon jól illik hozzá fűszerként a koriander, kurkuma, kömény, paprika (akár csípős), gyömbér és a bazsalikom.  Ha már unjuk a rizi-bizit, akkor borsó helyett érdemes vöröslencsét tennünk a rizshez. Kifejezetten jól illeszkedik hozzá, és a kisebb szemek révén tökéletesen összekeverhető. Sajnos általános, hogy manapság túlzottan lágy ételeket fogyasztunk, ezek pedig nem tesznek jót a fogaknak. Ezt elkerülvén a vöröslencsét csak kevés vízzel pároljuk meg, amíg a szemek el nem kezdenek szétesni egy kicsit. Ezt adjuk főtt barnarizshez, így „ropogósabb”, de nagyon finom zöldséges rizst kapunk.

A vöröslencse fogyasztása nemcsak a könnyű elkészítés és az esztikus kinézete miatt javasolt, hanem mert rostban és vitaminokban gazdag: sok folsavat, omega-3 és omega-6 zsírsavakat, magnéziumot tartalmaz. Isoflavonoid tartalma a mellrák megelőzésében segít. Tekintve, hogy nagyon jó szerotonin-forrás, hozzájárul a levertség és depresszió megelőzéséhez. Kiváló fehérjeforrás, így a vegetáriánusok is gyakran fogyasztják, főként hogy a védikus konyha kedvelt alapanyaga.

Receptajánló: pároljunk meg egy nagyobb palacsintasütőnyi vöröslencsét, és adjunk hozzá 500g mascarponét (fogyókúrázók használhatnak 8%-os zsírtartalmú Oké főzőtejszínt is). Ezt főzzük össze és fűszerezzük bazsalikommal, oregánóval, tengeri sóval, színes borssal. Az elkészült szószt keverjük össze teljes kiőrlésű masnitésztával. Könnyen és gyorsan elkészíthető, finom étel.

Fotó:
pixabay.com

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?