Vöröslencse, a keleties kedvencünk
- Dátum: 2014.05.29., 12:30
- fehérje, főzés, lencse, rizs, rost, tészta, vegetáriánus, vitamin, vöröslencse
Sokan csak újév első napján fogyasztanak lencsét a gyarapodás babonája miatt, pedig érdemes rendszeresen alapanyagként használnunk a főzésnél. A hagyományos lencsével bajlódni nincs ideje mindenkinek, hiszen már előző nap be kell áztatni ahhoz, hogy puhára tudjuk főzni, néhányan pedig a semleges barnás-szürkés színe miatt nem szimpatizálnak vele.
Nekik is kifejezetten ajánljuk a vöröslencsét, ami egyelőre kevésbé elterjedt a magyar konyha ételei között. Ez a fajta hántolt, emiatt sokkal hamarabb megfő, mint más hüvelyes növények. A színe vöröses, főzéskor narancssárgává fakul, szemei a klasszikus lencsénél jóval kisebbek.
Felhasználási lehetősége széles körű: készíthetünk belőle leveseket, dhal-t (indai sűrű levest), főzeléket, vagy pástétomot. Utóbbit azoknak javasoljuk, akik a bolti, adalékanyagokkal dúsított vaj- és sajtkrémek, felvágottak helyett házilag készült, természetes ételt szeretnének fogyasztani a kenyérhez. Készíthetjük hagymával, répával, vagy mustárral.
Bármit is készítünk belőle, nagyon jól illik hozzá fűszerként a koriander, kurkuma, kömény, paprika (akár csípős), gyömbér és a bazsalikom. Ha már unjuk a rizi-bizit, akkor borsó helyett érdemes vöröslencsét tennünk a rizshez. Kifejezetten jól illeszkedik hozzá, és a kisebb szemek révén tökéletesen összekeverhető. Sajnos általános, hogy manapság túlzottan lágy ételeket fogyasztunk, ezek pedig nem tesznek jót a fogaknak. Ezt elkerülvén a vöröslencsét csak kevés vízzel pároljuk meg, amíg a szemek el nem kezdenek szétesni egy kicsit. Ezt adjuk főtt barnarizshez, így „ropogósabb”, de nagyon finom zöldséges rizst kapunk.
A vöröslencse fogyasztása nemcsak a könnyű elkészítés és az esztikus kinézete miatt javasolt, hanem mert rostban és vitaminokban gazdag: sok folsavat, omega-3 és omega-6 zsírsavakat, magnéziumot tartalmaz. Isoflavonoid tartalma a mellrák megelőzésében segít. Tekintve, hogy nagyon jó szerotonin-forrás, hozzájárul a levertség és depresszió megelőzéséhez. Kiváló fehérjeforrás, így a vegetáriánusok is gyakran fogyasztják, főként hogy a védikus konyha kedvelt alapanyaga.
Receptajánló: pároljunk meg egy nagyobb palacsintasütőnyi vöröslencsét, és adjunk hozzá 500g mascarponét (fogyókúrázók használhatnak 8%-os zsírtartalmú Oké főzőtejszínt is). Ezt főzzük össze és fűszerezzük bazsalikommal, oregánóval, tengeri sóval, színes borssal. Az elkészült szószt keverjük össze teljes kiőrlésű masnitésztával. Könnyen és gyorsan elkészíthető, finom étel.
Fotó:
pixabay.com
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.