Menü

A rost a barátod

A rostok fontos elemei táplálkozásunknak, sokan mégsem fogyasztanak eleget belőle. Lássuk, hogyan tehetjük rostdúsabbá étrendünket!

A rostban gazdag növényi eredetű táplálkozás előnye sokrétű, segít egészségesnek maradni. Egyfelől azáltal, hogy telítettséget okoz, azaz csökkenti az étvágyat, másrészt több betegség kialakulásának a megelőzésében játszik szerepet. Ilyenek a különböző bélrendszeri megbetegedések, de szabályozzák szervezetünk koleszterin és vércukorszintjét is.

Hogyan tehetjük rostdúsabbá étrendünket?

Ha reggeliről van szó, jó választás a müzli, vagy gabonapehely friss, vagy aszalt gyümölccsel. Ha nem szeretjük a gabonapelyhet, akkor együnk zöldséget, paprikát, paradicsomot, káposztát, vagy salátát mondjuk a tojásrántottához, vagy szendvicshez.

A fehér kenyeret érdemes teljes kiőrlésűre cserélni, de a többi köretet is felválthatjuk olykor-olykor a kellő eredmény elérése érdekében. A hagyományos rizs helyett például fogyaszthatunk barna rizst.

A hagyományos, vagy hagyományos készítésű ételek jelentős része átgondolható rostdús formában is. A lényeg zsírszegény tej, vagy tejföl használata, a zöldségek dominanciája, különböző babok, borsók, lencsék használata, valamint kiegészítőként friss gyümölcsök fogyasztása. Utóbbiak a nassolási alkalmakra is kiválóak.

Fotó:
pixabay.com

A nap legfontosabb étkezése cukorbetegként

A reggelit egyébként is a nap legfontosabb étkezésének tartják, de cukorbetegnél kiemelt fontosságú, mivel indítják a napot.

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.

A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi az ötlevelű ginzenget

A Jiaogulan a déli kínai hegyekből származik, de fokozatosan terjed Thaiföldön és Japánban. A tökcsalád kúszó növényének botanikus neve Gynostema ötlevelű (Gynostemma pentaphyllum), de megtalálhatjuk déli ginzeng, xianxao (Kína) vagy amazachur (Japán) is.

Gyümölcsök, amiket cukorbetegek is fogyaszthatnak

A gyümölcsfogyasztás szabályait javasolt tisztázni a diabétesszel élőknek. Szigorú diétát ír elő az orvos azoknak, akik kettes típusú cukorbetegségben szenvednek.