Menü

A rost a barátod

A rostok fontos elemei táplálkozásunknak, sokan mégsem fogyasztanak eleget belőle. Lássuk, hogyan tehetjük rostdúsabbá étrendünket!

A rostban gazdag növényi eredetű táplálkozás előnye sokrétű, segít egészségesnek maradni. Egyfelől azáltal, hogy telítettséget okoz, azaz csökkenti az étvágyat, másrészt több betegség kialakulásának a megelőzésében játszik szerepet. Ilyenek a különböző bélrendszeri megbetegedések, de szabályozzák szervezetünk koleszterin és vércukorszintjét is.

Hogyan tehetjük rostdúsabbá étrendünket?

Ha reggeliről van szó, jó választás a müzli, vagy gabonapehely friss, vagy aszalt gyümölccsel. Ha nem szeretjük a gabonapelyhet, akkor együnk zöldséget, paprikát, paradicsomot, káposztát, vagy salátát mondjuk a tojásrántottához, vagy szendvicshez.

A fehér kenyeret érdemes teljes kiőrlésűre cserélni, de a többi köretet is felválthatjuk olykor-olykor a kellő eredmény elérése érdekében. A hagyományos rizs helyett például fogyaszthatunk barna rizst.

A hagyományos, vagy hagyományos készítésű ételek jelentős része átgondolható rostdús formában is. A lényeg zsírszegény tej, vagy tejföl használata, a zöldségek dominanciája, különböző babok, borsók, lencsék használata, valamint kiegészítőként friss gyümölcsök fogyasztása. Utóbbiak a nassolási alkalmakra is kiválóak.

Fotó:
pixabay.com

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.