Bűntudat nélkül, de tudatosan
Az egészséges táplálkozás sokunknak azt jelenti, hogy egy jó adag bűntudattal eszünk olyasmiket, amelyek károsak, de finomak.
Ez tévút, hiszen így nem tesszük magunkévá az egészséges életmód lényegét, hanem különböző csatornákból származó nyomásnak, utasításoknak megfelelően cselekszünk, ráadásul rosszul. Ehelyett érdemes előtérbe helyezni a kiegyensúlyozott táplálkozást, azaz nem kell hátat fordítani kedvenceiknek, hanem egyszerűen ismerni kell azok hátrányait és előnyeit, illetve azt, hogy mikor, mennyit lehet fogyasztani belőlük.
Először is ott a csokoládé. A csoki rengeteg ember kedvenc desszertje, nem csak az íze miatt. A csoki könnyű stimulálószer, megemeli az agy szerotonin-szintjét, ezzel jobb közérzetet biztosít, és segít koncentrálni. Emellett magas a vas, a magnézium és a kálium tartalma. Ami a negatívumokat illeti, általában igen sok benne a zsír és ezzel a kalória.
A cukor remek energiaforrás, segíti a koncentrációt és a memóriát. Túlzott fogyasztására azonban nagyon oda kell figyelni, hiszen káros hatása számottevő.
A hús fontos szerepet játszik táplálkozásunkban, fő protein, B-vitamin forrás, fontos ásványi anyagokat tartalmaz. A vörös hús „túladagolásának” azonban szerepe lehet bizonyos betegségek, például a rák kialakulásában.
A kávé és a tea koffeintartalma éberséget okoz, javítja a koncentrációt, igaz, a hatás gyorsan elmúlik és álmatlanság is előfordulhat. Mindkét ital egészséges, számos módon elkészíthető, csak nem szabad túlzásba vinni és az esti fogyasztásuk sem ajánlott.
Fotó:
pixabay.com
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.