Menü

Bűntudat nélkül, de tudatosan

Az egészséges táplálkozás sokunknak azt jelenti, hogy egy jó adag bűntudattal eszünk olyasmiket, amelyek károsak, de finomak.

Ez tévút, hiszen így nem tesszük magunkévá az egészséges életmód lényegét, hanem különböző csatornákból származó nyomásnak, utasításoknak megfelelően cselekszünk, ráadásul rosszul. Ehelyett érdemes előtérbe helyezni a kiegyensúlyozott táplálkozást, azaz nem kell hátat fordítani kedvenceiknek, hanem egyszerűen ismerni kell azok hátrányait és előnyeit, illetve azt, hogy mikor, mennyit lehet fogyasztani belőlük.

Először is ott a csokoládé. A csoki rengeteg ember kedvenc desszertje, nem csak az íze miatt. A csoki könnyű stimulálószer, megemeli az agy szerotonin-szintjét, ezzel jobb közérzetet biztosít, és segít koncentrálni. Emellett magas a vas, a magnézium és a kálium tartalma. Ami a negatívumokat illeti, általában igen sok benne a zsír és ezzel a kalória.

A cukor remek energiaforrás, segíti a koncentrációt és a memóriát. Túlzott fogyasztására azonban nagyon oda kell figyelni, hiszen káros hatása számottevő.

A hús fontos szerepet játszik táplálkozásunkban, fő protein, B-vitamin forrás, fontos ásványi anyagokat tartalmaz. A vörös hús „túladagolásának” azonban szerepe lehet bizonyos betegségek, például a rák kialakulásában.

A kávé és a tea koffeintartalma éberséget okoz, javítja a koncentrációt, igaz, a hatás gyorsan elmúlik és álmatlanság is előfordulhat. Mindkét ital egészséges, számos módon elkészíthető, csak nem szabad túlzásba vinni és az esti fogyasztásuk sem ajánlott.

Fotó:
pixabay.com

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.