Menü

Bűntudat nélkül, de tudatosan

Az egészséges táplálkozás sokunknak azt jelenti, hogy egy jó adag bűntudattal eszünk olyasmiket, amelyek károsak, de finomak.

Ez tévút, hiszen így nem tesszük magunkévá az egészséges életmód lényegét, hanem különböző csatornákból származó nyomásnak, utasításoknak megfelelően cselekszünk, ráadásul rosszul. Ehelyett érdemes előtérbe helyezni a kiegyensúlyozott táplálkozást, azaz nem kell hátat fordítani kedvenceiknek, hanem egyszerűen ismerni kell azok hátrányait és előnyeit, illetve azt, hogy mikor, mennyit lehet fogyasztani belőlük.

Először is ott a csokoládé. A csoki rengeteg ember kedvenc desszertje, nem csak az íze miatt. A csoki könnyű stimulálószer, megemeli az agy szerotonin-szintjét, ezzel jobb közérzetet biztosít, és segít koncentrálni. Emellett magas a vas, a magnézium és a kálium tartalma. Ami a negatívumokat illeti, általában igen sok benne a zsír és ezzel a kalória.

A cukor remek energiaforrás, segíti a koncentrációt és a memóriát. Túlzott fogyasztására azonban nagyon oda kell figyelni, hiszen káros hatása számottevő.

A hús fontos szerepet játszik táplálkozásunkban, fő protein, B-vitamin forrás, fontos ásványi anyagokat tartalmaz. A vörös hús „túladagolásának” azonban szerepe lehet bizonyos betegségek, például a rák kialakulásában.

A kávé és a tea koffeintartalma éberséget okoz, javítja a koncentrációt, igaz, a hatás gyorsan elmúlik és álmatlanság is előfordulhat. Mindkét ital egészséges, számos módon elkészíthető, csak nem szabad túlzásba vinni és az esti fogyasztásuk sem ajánlott.

Fotó:
pixabay.com

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?