Menü

Kombinált lázcsillapítás

A láz szervezetünk természetes védekező rendszerének reakciója, melyet leggyakrabban bakteriális illetve vírusos fertőzések váltanak ki. A láz tehát nem ellenségünk, hiszen segít legyőzni a betegséget, ugyanakkor kordában kell tartani, mivel nagyon megviseli a szervezetet.

A láz ugyanis gyorsítja a szívműködést, emeli a légzésszámot, és gyakran ízületfájdalommal is jár. A láz csillapítása, ezért jelentősen javítja a közérzetet is.

A szakemberek szerint a lázcsillapítás hatékony módja, ha kombináljuk a gyógyszeres illetve a hűtéses lázcsillapítást. Manapság számos hatóanyagú lázcsillapító közül választhatunk, általában a szalicilsav- származékot tartalmazó készítményeket használjuk erre a célra, melyek recept nélkül kaphatóak.

A lázcsillapító bevétele után javasolt egy hűtőfürdő is, mellyel természetes módon csillapíthatjuk megemelkedett testhőmérsékletünket. Vehetünk kádfürdőt, vagy zuhanyozhatunk langyos vízben. De hideg vizes borogatást is alkalmazhatunk, melyet a homlokra, csuklóra illetve bokára érdemes tenni.

A lázcsillapítás hatására fokozott izzadást tapasztalhatunk, vagyis jelentősen növeli a folyadékigényt. Ezért lázas betegeknél a folyadékpótlás különösen fontos, a szakemberek szerint azonban elsősorban ne forró itallal kínáljuk a beteget.

A lázas beteg általában étvágytalan, ami természetes, ilyenkor elsősorban a folyadékpótlást kell ösztönözni. Az étkezést érdemes azután szorgalmazni, hogy a beteg láza már lement, ilyenkor könnyű, kevésbé rostos, és nem túl zsíros élelmiszereket  fogyasszunk.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.