Menü

Ezt próbáld ki! - túrázás

A túrázásnak rengeteg előnye van: olcsó, könnyen elérhető és megszervezhető, egészséges, izmokat megmozgató, szabad levegős időtöltés. Edzést nem igényel, de azért érdemes felkészülni rá előre.

Kitavaszodott, és kis túlzással tömegek veszik célba a szabadot, elsősorban hétvégeken, munkaszüneti napokon. A legkedveltebb kirándulóhelyek ilyenkor tele vannak, szerencse, hogy évről-évre több olyan útvonal, célpont akad, amelyet meghódíthatnak a természetkedvelők. A mai technikák (internet, okostelefon, GPS, stb...) segítségével a legtutibb helyek könnyűszerrel megtalálhatók és felderíthetők, de azoknak sem kell kétségbe esniük, akik a hagyományos térkép-turistaútvonal kombinációval próbálkoznak.

Az érdeklődőknek rengeteg szervezett program áll rendelkezésükre, ám a legtöbben – legalábbis először – általában egyénileg/családilag/barátok társaságában vágnak neki a természetnek. Az egyik legfontosabb dolog, amit érdemes észben tartani, az a fokozatosság elve. Nagyjából tisztában kell lennünk fizikai teljesítőképességünkkel, és annak megfelelően kiválasztani az utat és a távot. Ami a felszerelést illeti, nincs szükség speciális dolgokra, de a túrázásra alkalmas (kellően szoros, bokát tartó, de nem szorító és törő, kényelmes) lábbeli mellett érdemes melegebb és vízhatlan ruhaneműt magunkkal vinni. Mindig legyen nálunk kellő mennyiségű folyadék, és ha nem is megyünk hosszú távra, némi energiapótló élelmiszer, például gyümölcs, vagy müzliszelet.

A hátizsákból nem hiányozhat a naptej, és egy alap-elsősegélycsomag, amely tartalmazhatja a szükséges orvosságokat, például allergia esetén.

A túrázás pozitív hatásai sokrétűek, növeli az állóképességet, a test mellett edzi a kitartást, és nagy előnye, hogy a kisgyermekektől az idősekig szinte mindenki űzheti. A szintén nagyon fontos szabad levegő mellett a cél elérése, a táv teljesítése okozta felemelő érzés a hab a tortán.

Fotó:
pixabay.com

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Hidegterápia, a fagyos egészség

Te hogyan bírod a hideget? Na, és a hideg zuhanyt? Na, és ha azt mondom, hogy sokkold a tested fagyos hideggel? Pedig kimondottan jó hatással lehet az egészségünkre. Íme a tudnivalók.

Hogyan vásároljunk tudatosan?

Különböző marketingfogásokkal, reklámokkal és akciókkal irányítanak bennünket vásárlás közben, akár a termék új és tetszetős csomagolásával, akár azzal, hogy melyik polcra tették, akár esetleges akciókkal, így, ha nem követjük szigorúan a listánkat, bizony könnyen elcsábulhatunk és a végeredmény: a tervezett vásárlási összeg sokszorosa a pénztárnál.

Kik azok a digitális nomádok?

A digitális nomád, mint életforma már a 2000-es évek elején megjelent, de a számuk a Covid–19-járvány idején kezdett igazán megnövekedni, amikor sok munkahely bezárta a kapuit.