Menü

Szükségünk van rá – D-vitamin

Talán ma még kevésbé népszerű, mint néhány másik társa, a D-vitamin nagyon fontos szervezetünk immunrendszerének védekezőképességét tekintve és számos más fontos hatása is jól ismert.

Ma már bizonyított, hogy a megfelelő D-vitamin szint hatékonyabbá teszi szervezetünk betegségekkel szembeni ellenállását. Ez már életünk korai szakaszában is nagyon fontos, a kisgyermekeknek különösen szükségük van a megfelelő bevitelre, azért, hogy immunrendszerük megfelelően tudjon védekezni például az influenza ellen. A csontképeződésben, a csontok egészséges fejlődésében és jó állapotának megőrzésében is kiemelt szerep hárul a vitaminra, amely a kalcium és a foszfor beépülését segíti.

A D-vitamin segít megelőzni a magas vérnyomás kialakulását, valamint véd a rák és különböző autoimmun betegségek ellen.

Persze a D-vitamin nem „gyógyszer”, hanem az emberi szervezet alapvető szükséglete, hiánya számos problémát okozhat, a csontképeződés problémái mellett negatívan hathat az izomfejlődésre, a szívre, valamint nagyobb eséllyel alakulhat ki a cukorbetegség.

A D-vitaminok egyik csoportja napsugárzás hatására a szervezetünkben keletkezik, illetve állati eredetű táplálékok tartalmazzák. Ez a típus nagyon aktív. A másik, szintén hasznos csoportot elsősorban növényi, kisebb részben bizonyos állati eredetű élelmiszerekben találjuk.

Ismert D-vitamin források: halmájolaj, máj, tojás, tej és tejtermékek, méz, élesztő, gomba, margarinok, müzli. A nap D-vitamin „keltető” ultraibolya sugárzása a légkör szennyezettségével csökken.

Fotó:
pixabay.com

A B-vitamin komplex tagjai

A B-vitaminok mindegyike fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében, ugyanakkor átfedés is akad köztük. Nézzük, mihez járulnak hozzá a komplex tagjai.

A túlzott rostfogyasztás jelei

Biztosan tisztában vagy vele, a rostos ételek fogyasztása nagyon egészséges. Jótékony hatású a szív- és érrendszerre, a megfelelő anyagcsere működésre, a gyomor egészségére és a vér glükóz szintjének stabilizálására. Bár általában nem fogyasztunk eleget, ennek ellenkezője is megtörténhet, amikor is túl sokat fogyasztunk egyszerre, ráadásul rövid idő leforgása alatt, ami szintén problémákat okozhat.

Egészséges túrós desszertek nyomában

A túró rengeteg kalciumot és foszfort tartalmaz, ezért a gyerekeknek, serdülőknek és csontritkulásban szenvedő betegeknek érdemes minél többet enniük belőle. Nem kell aggódnod a túró kalóriatartalma miatt sem, hiszen 100 gramm túróban csupán 110 kcal van. Ezt a könnyen emészthető, laktató tejterméket tehát akár egy diétás étrendbe is beillesztheted!

Varázsitalnak számít a maté tea

A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény, amelyet a helyi indán törzsek már akkor fogyasztottak, amikor az európai felfedezők rátaláltak a földrészre. Egy italban tartalmazza a kávé erősségét, a teák egészségre gyakorolt jótékony hatásait és a csokoládé nyújtotta eufória érzését.

Sütés nélküli kávés finomság gyorsan

Hétvégi ebéd után nagyon jól tud esni egy kávés édesség. Válogass kedvedre: a habkönnyű tiramisutól kezdve, keksztekercsen át a kávés kókuszgolyóig itt mindent megtalálsz!