Legősibb módszerek egyike
- Dátum: 2014.01.25., 18:06
- füstölés, füstölés és EU, füstölés és tartósítás, füstölés módszerei, füstölés története
Miután az elmúlt napokban végérvényesen beköszöntött a tél, már hivatalosan is eljött a disznóvágások ideje. A disznóvágás egyet jelent a kolbásszal, a szalámival, a májassal, valamint a disznósajttal, amiket mind-mind leggyakrabban füstöléssel tartósítanak.
A füstölés, vele együtt az ételek sóval, valamint szárítással való tartósítása nagyjából egyidejű az emberiséggel. A szakértők úgy gondolják, ezek a módszerek azóta léteznek, mióta az emberek ismerik a tüzet. A különböző régészeti leletek is ezt bizonyítják, már az őskorból maradtak fenn különböző eszközök, amik a tartósítás legősibb módszereit igazolják.

A füstölés különösen elterjedt hazánkban, a füstölt árukat a magyarok egyszerűen imádják. A mai napig gyakorlatilag minden kisebb-nagyobb faluban akad egy-egy úgynevezett szabadkémény, amit másképpen füstölőnek is nevezhetünk.
Persze nemcsak a disznóöléskor elkészített étkeket szokás füstölni, hanem többek között egyes sajtféléket, a libamájat, a tojást, vagy egyes halakat is eképp ízesítenek és tartósítanak.
A napokban röppent fel egy hír, miszerint az Európai Unió már a füstölést is szabályozná. Ez sok országban újdonság lehet, azonban Magyarországon már elég régóta szigorú szabályok szerint lehet csak füstölni. Az EU a füstöléskor keletkező BaP-t, vagyis aromás szénhidrogént pécézte ki magának, amely nagy mennyiségben veszélyes az élő szervezetre, többek között rákkeltő hatású is lehet. Érdekes, hogy az EU által megszabott norma még így sem éri el a magyarországi értéket, az itthoni megengedett BaP érték továbbra is rendkívül alacsony, az EU normánál is.
Visszatérve a füstölésre: a tartósításon kívül remek ízt ad az ételeknek, ráadásul kiszárítja a füstölt holmit, segítségével egyenletesen csökken az étek nedvességtartalma. Legtöbbször bükkfát, gyümölcsfát, nyírfát, égert, tölgyfát vagy ezek forgácsait, egyes esetekben pedig szőlőtőkét használnak füstölésre.
Otthon is kísérletezhetünk vele, de kicsit macerás módszer. A szakértők egyébként háromféle füstölést különítenek el egymástól. A hideg, a meleg és a forró füstölésnek egyaránt más a célja, a termék eltarthatósága, íze és keménysége is változik. Érdekes, hogy míg itthon kerülik a feketére füstölt húsokat, addig Bajorországban odaáig vannak az ilyen típusú füstölt húsért.
Arról megoszlanak a vélemények, hogy a füstölés, illetve a füstölt készítmények mennyire ártalmasak az egészségre. Megfelelő szakvélemény nélkül mi inkább az arany középutat javasoljuk: fogyasszuk mértékkel és élvezzük az ízeket.
Fotó:
pixabay.com
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.