Menü

Héja alatt van a vitamin

Annak ellenére, hogy napjainkban gyakran jelenik meg negatív kontextusban, az egyik legfontosabb növény és tápanyag a Földön. Több mint két magyarországi területen termesztik, és milliókat lát el.

A rengeteg névvel rendelkező burgonya Dél-Amerikában őshonos, Európába és a világ számos más tájára a spanyol hódítók közvetítésével jutott el. Érdekesség, hogy egy ideig dísznövénynek használták, akkor még nem is gondoltak arra, hogy később tömegeket táplál majd és éhínségeket akadályoz meg.

Gumóját fogyasztjuk (többi része méreganyagot tartalmaz), amely keményítőben gazdag, bőven van benne C és B-vitamin. Táplálkozásunk alapvető eleme, hiszen rengetegféleképpen hasznosítjuk, főzve, sütve, párolva, nyersen, alapanyagként, köretként és főételként is az asztalra kerül. Vitamin és ásványi anyag tartalma miatt abszolút egészséges élelmiszer, amely ráadásul tápláló is.

Ezek mellett több más jellegű előnye is van: jól alkalmazkodik a szélsőséges természeti viszonyokhoz, olcsó, és több mint 80 százaléka felhasználható táplálékként. Ezek miatt az éhínség elleni harc fontos eszköze, a történelem során rengeteg embert mentett meg az éhhaláltól, és manapság is kiemelt szerepet szánnak neki.

A rossz hírnevet a burgonya elsősorban a sült krumpli népszerűségének köszönheti, hiszen a forró olajban készülő „gyors étel” erősen hizlaló, kalóriában és zsírban gazdag. A burgonyát egyébként fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, csak az elkészítésre kell odafigyelni. A vitaminokban és ásványi anyagokban leggazdagabb rész a héj alatt van, ezért nagyon jó héjában sütni, vagy csak nagyon vékonyan meghámozni. Túlzott felaprózása sem ajánlott, mert az csökkentheti az ásványi anyag mennyiséget. Könnyen emészthető és jó az eltartathatósága, viszont a hőmérsékletre ügyelni kell, mert a túl hideg és túl meleg egyaránt károsíthatja, csökkentheti értékét.

Az újburgonya egészségesebb, mint a téli, ajánlják többek között magas vérnyomásra, és veseelégtelenségre, mivel jó hatással van a szervezet vízháztartására.

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!