Csakis szelektíven!
- Dátum: 2013.12.12., 14:38
- fémhulladék fajtái, mi való a sárga kukába, műanyag és fémhulladék, műanyag hulladék fajtái, szelektív gyűjtőszigetek, szelektív hulladékgyűjtés, szelektív szemétgyűjtés
A szelektív hulladékgyűjtésről nem lehet sokat beszélni. A téma mindig aktuális, hiszen szerencsére egyre többen gondolkodnak környezet tudatosan és egyre többen érzik úgy, felelősek a szűkebb és tágabb világukért, annak élhetőségéért. A szelektíven gondolkodók jól tudják, a sárga kukába a műanyag és fém hulladékokat várják.

A szelektív hulladékgyűjtő szigeteken általában négy, vagy ötféle kukával találkozhatunk. A sárga a műanyag és fém hulladékok befogadója. Ide várnak mindenféle ásványvizes és üdítős palackot, másképpen PET palackot, illetve kiöblített háztartási flakonokat és azok kupakjait. Ezek a flakonok például a samponos, hab- és tusfürdős palackok, és a különböző kozmetikumok flakonjai. Utóbbi esetben mindig figyeljük a termék alján található betűjelzésekre. A PP, HDPE, PE, PET jelzéssel ellátottakat a műanyag gyűjtőbe is tehetjük.
A sárga kukába szórhatjuk a kiöblített tejes, joghurtos, kefíres és egyéb tejtermékeket tartalmazó poharakat. Bedobhatjuk a műanyag zacskókat, reklámtáskákat, műanyag fóliákat, a hungarocell maradványokat, valamint az italos dobozokat, kartonokat. Utóbbira viszont azért is figyeljünk oda, mert ezek gyűjtése városonként eltérő lehet, ezért mindig tájékozódjunk róla. Sőt egyes iskolákban, óvodákban egyébként is gyűjtik őket, úgyhogy gyermekeinket is segíthetjük, támogathatjuk a kartonok összegyűjtésével. Ide való még a háztartási fémhulladék, az italos, ételes konzerv- és fémdobozok is.
Fontos tudnivaló, hogy a palackokról mindig csavarjuk le a kupakot, tapossuk laposra, így könnyebb lesz a szállítása és a hasznosítása is.
A gyűjtőszigetekről begyűjtött műanyag hulladékot egyébként a szállítás után szakszerű kezek szétválogatják típusonként, aztán összetömörítik és bálázzák. Ezeket a nagy halmokat aztán a feldolgozó üzembe viszik, ahol felaprítják, megtisztítják a különböző szennyeződésektől. Az olvasztás a következő lépés, majd az úgynevezett granulálás, ami azt jelenti, egyforma méretű szemcsékké alakítják át a megolvasztott műanyagot, amiből aztán újra különböző használati tárgyakat készítenek. Így készülnek többek között az újrahasznosított virágládák, műanyag palackok, csövek, egyéb ládák, fólia, vállfák, CD tartó tokok, rendszámtábla tartók is. A gyerekek pedig az ismert meséből jól tudják, a polár pulóvert is e módon készítik.
Tudni kell még, hogy a sárga kukába még véletlenül se dobjunk bele zsíros, olajos, vegyszerrel szennyezett háztartási flakonokat, CD, DVD lemezt, régi videó, vagy hangkazettát, műanyagból készült ruházati termékeket (például nejlonharisnyát), mert ezeknek az újrahasznosítása egyelőre nem megoldott.
Fotó:
pixabay.com
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.