Menü

Amikor minden mozdulat fáj…

Az ízületi fájdalom, ízületi gyulladás, és más reumatológiai betegségek rendkívül elterjedtek. Nemcsak a kor előre haladásával jelentkező problémák, az életmód is rányomja bélyegét ízületeink állapotára. Jó hír azonban, hogy mind kezelés, mind megelőzés tekintetében vannak egyszerűen kivitelezhető módszerek.

Sokszor az ízületi fájdalmakat az időjárás változásával is szoros összefüggésbe hozzák. Ez a feltételezett kapcsolat valóban megfigyelhető, alapvetően kétféle módon. Egyrészről évszaktól függetlenül, az időjárás-, légnyomásváltozással valóban bekövetkezhet egy ízületi fájdalom, főleg ha korábbi betegség, alap probléma elve érzékennyé teszi. Másrészről pedig az őszi és téli lehűlés, vagyis maga a hideg is negatív hatással lehet ízületeinkre. Ilyenkor ugyanis összeszűkülnek az erek, összehúzódnak az izmok, ez a merevebb állapot is okozhat fájdalmat.

Nemcsak az időjárás különböző hatásai szerint különíthetünk el ízületi fájdalmakat. Hirtelen fájdalom léphet fel, például túlterhelés következtében, vagy rossz sportolási technika miatt. Az ízületi gyulladásoknak pedig általában kopásos alapja van.

Régen, ha például valakinek fájt a térde, vagy valamelyik ízülete kifejezetten csak a pihentetést javasolták megoldásként. Általános tanács volt, hogy kímélni kell és kerülni a túlterhelést. Ezzel szemben ma már gyógymódként a mozgatást tanácsolják a szakemberek. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy mozgatás hatására természetes gyulladáscsökkentő anyag termelődik a szervezetben.

Megelőzésnek három alappillérét érdemes kiemelni. A testsúly kontroll, lehet, hogy közhelyesen hangzik, de kikerülhetetlen. Az elhízás az ízületeink rohamos leromlását eredményezheti, hiszen folyamatos túlterhelést okoz. Ezenkívül, a szakemberek porcépítők szedését is javasolják akár már fiatalabb korban is (évente egy 3 hónapos kúra hatásos lehet). És mivel az izomzat erőssége is alapvetően befolyásolja ízületeinket, így izmaink erősítése, mozgatása is fontos lépés a megelőzésben.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.