Menü

Használjunk gyógynövényeket az allergia ellen!

Az allergiások ezekben a napokban kínlódnak a legjobban. A legtöbben orrcseppet és antihisztamin alapú gyógyszert szednek tüneteik enyhítésére, pedig a természet megajándékozott minket a gyógynövényekkel, amelyek az allergia kezelésére, enyhítésére is hatásosak.

A legújabb felmérések szerint hazánkban közel két millióan szenvednek valamilyen allergiától, sokaknál már asztmás tünetek is jelentkeznek. A leggyakrabban a különböző fű- és fafélék, illetve a virágok pollenjei keserítik meg az emberek hétköznapjait, sok esetben pedig az állati szőr, a toll, a poratka a felelős a folytonos tüsszögésért. Létezik még az allergiásoknak egy harmadik, ám igen tág csoportja is, azoké, akik valamilyen ételallergiában szenvednek. Ez megmutatkozhat liszt, tejfehérje, vagy tojás allergiában, de előfordulhat, hogy valaki a tenger gyümölcseit nem bírja megenni, vagy a földimogyorót, esetleg a mézet.

Az allergia egyébként nem más, mint a szervezet túlzott reakciója, amit különböző idegen anyagok váltanak ki.

A leggyakoribb tünetek a folytonos tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés, esetleg köhögés, fulladás (asztma).

Ezekre a tünetekre szedhetünk különböző gyógyszertári készítményeket, de jobban járunk ha nem mérgezzük magunkat ilyen kemikáliákkal, inkább természetes megoldást keresünk a bajra.

Az allergia egyik leghatékonyabb természetes ellenszere a csalán. A belőle készült tea enyhíti és idővel megszűnteti a köhögést, az orrdugulást, az orrfolyást az egyéb légúti nehézségeket.

Kifejezetten ajánlott még a fokhagyma is, amelyet nyersen, önmagában is fogyaszthatunk, ám kapszulában, granulátumként is hozzájuthatunk. Utóbbiak talán az intenzív, erős illat kiküszöbölése miatt ajánlottak inkább.

A szöszös ökörfarkkoró kifejezetten mérsékli a szénanátha tüneteit, persze ebből is teafőzetet kell készíteni.

A fulladás, a köhögés, az asztma ellenszere a torma. Reszelt, vagy ecetes formában is gyakorlatilag azonnal kitágítja a légutakat ezzel segítve a friss levegő beáramlását.

A kakukkfű, valamint a kasvirág is igen fontos az allergia elleni harcban, hiszen mindkettő príma immunerősítő.

Ajánlott még a bodza, a tüdőfű, a harmatfű és az apróbojtorján, amelyekből tea készíthető. Magunk is csinálhatunk a felsoroltakból teakeveréket, ám érdemes inkább kikérni szakember véleményét a különböző adagokat illetően.

Fotó:
pixabay.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.