Menü

Az egészséges életmód egyik legfontosabb ismérve a pihenés fontossága

Pihenés kategóriájába sorolhatunk minden olyan passzív és aktív tevékenységet, ami a mindennapi feszültségektől mentesít minket, számunkra örömet és kikapcsolódást nyújt.

A megfelelő mennyiségű pihenés alapvető feltétele az egészségnek, mert a szervezetnek regenerációra van szüksége a problémamentes működéshez. A pihenés számunkra jelenthet testi és szellemi, illetve aktívan és passzívan eltöltött pihenést is. a lényeg az, hogy szervezetünknek a pihenés formáinak mindegyikére nagyon nagy szüksége van.

Egyszerűbben magyarázható a passzív pihenés, ami nem más, mint az alvás és a relaxáció. Ezek közül az emberi élet létfeltétele az alvás, ami valójában egy olyan tudattalan állapot, ami alatt a szervezetünk felfrissül. Az emberek alvásigénye természetesen más – más életkorban különböző, de mindemellett az egészségi állapot és a szervezet terhelésének nagysága is befolyásolja. Az alvás mennyiségét meghatározza, illetve befolyásolja az is, hogy milyen évszak van, vagy milyen az időjárás, vagy éppen az, hogy milyen az egyén lelkiállapota. Természetesen a csecsemők alvásigénye a legnagyobb, ők 14 -16 órát is eltöltenek ebben az állapotban. A gyermekeké ehhez képest 10 – 12, míg a felnőtteké már csak 6 – 8 óra. Magyarán a fejlődő szervezet alvásigénye az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, ez alól csak a serdülőkor jelent kivételt. Ekkor ugyanis a test gyors és jelentős átalakulása miatt szintén megnő az alvásigény.

Ehhez képest a relaxáció közben éberségünket alacsonyabb szinten tartva érünk el izmaink ellazulásával járó pihenő állapotot, ez azonban csak gyakorlással sajátítható el. Alkalmazásának hatására javul a szellemi teljesítőképesség, a kiegyensúlyozottság, és csökkenhet a minket ért stressz.

Amit pedig tudatosan is csinálhatunk, s egyre inkább előtérbe kerül manapság, az az aktív pihenés, melynek számos fajtája létezik. A leglényegesebb eleme mindegyiknek, hogy kikapcsolódást nyújt a mindennapi munka, a terhelés és a stressz hatásai alól. Ez megnyilvánulhat bármilyen sporttevékenységben, nyáron akár strandröplabda, télen korcsolya, valamilyen játékban, (pl. sakk, kártya) vagy többféle szabadidős és hobbitevékenységben (pl. horgászat, kertészkedés). S nem utolsósorban ide sorolhatjuk a barátokkal közös sportolás utáni sörözést, a televíziózást, és a zenehallgatást is!

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.