Menü

Füstölő: ősidők óta használjuk

  • Dátum: 2013.02.23., 12:54

A füstölőt őseink általában megszentelt helyek megtisztítására, vallási szertartások alkalmával használták. A mai ember számára is nagy jelentőséggel bír, hiszen nemcsak remek illatot ad, hanem az égetés során felszabaduló anyagok jó hatással vannak a szervezetünkre, segítenek ellazulni, meditálni.

A füstölő olyan illatanyag, amelyet bizonyos fűszerből, vagy illatos fából párologtatnak ki égetéssel. Számtalan alakú összetételű füstölő létezik, a hagyományos 10 centiméteres pálcika alakútól, egészen az öt méteres magasságú, hatalmas fatörzsön át, a por alakban kaphatóig. Nálunk a legismertebb a pálcika alakú, amely az égése során egyenletesen bocsájtja ki a levegőbe az illatát. Kisebb helyiségekbe, szobákba, irodákba ajánlott a használata. A spirális, tekercs formájú füstölő hosszabb ideig is ég, nagyjából két óra az égési időtartama. Akad még kúpalakú, ami gyorsan elfogy, de vásárolhatunk még füstölő port, sodrott, mártott, vagy körkörös, csiga alakút is.

A füstölőgyártás központja India, ahol a különböző nagyságú bambuszpálcikákat füstölőpasztába csavarják, Leggyakrabban három-négy féle fűszer-, vagy gyógynövényből készítik el ezt a pasztát. Az illatanyagot legtöbbször sáfrányból, mirhából, pézsmából, szantálfából, teafából, canabisból, levendulából, jázminból, illetve ilang-ilangból nyerik ki.

A Tibetben készült füstölők igen különlegesnek mondhatók, mert ezek legalább 25-30 féle gyógynövényből készülnek, így a szervezet stimulálására, gyógyítására is alkalmasak, hatásuk egyedülálló.

Japánban is gyakran használnak füstölőt, a teaceremónia elengedhetetlen kelléke, illetve a buddhista szertartások fontos része.

A füstölők használata egyébként a legősibb időkig visszavezethető: különböző vallási szertartások, vagy megszentelt helyek megtisztítására használták. Ősi hiedelem ugyanis, hogy bizonyos illatok, szagok vonzzák a jó szellemeket, bizonyosak pedig taszítják a rosszakat. Régen úgy tartották, hogy a füstölő felszálló füstje a könyörgést, az imádságot az égig viszi.

De lássuk, melyik illat, miben segíti a testi-lelki felfrissülésünket, megújulásunkat.

A levendula helyre állítja a lelki egyensúlyt, eloszlatja a depressziót, a félelmet, segít az álmatlanság leküzdésében, erősíti az idegrendszert. A jázmin ugyancsak remek hatással van az idegállapotra, oldja a szorongást, testi-lelki lazítószer, ugyanakkor felfűti az érzelmeket. Az Ilang-ilang csillapítja a haragot, előremozdítja a pozitív érzelmeket, a meditációt, az elmélyülést, szeretetre, megértésre ösztönöz, növeli az érzékiséget. A szantál illata lecsillapítja a felkavarodott érzelmeket, használata nyitottá, megértővé tesz. Feléleszti a szunnyadó szellemiséget.

Fotó: sxc.hu

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.