Menü

Menni vagy nem menni? Ez itt a kérdés

  • Dátum: 2013.01.31., 14:09

„A mi korunkban ilyet nem lehetett, de maguknak könnyű. Menjenek, míg fiatalok, mosogassanak, legyenek szobalányok, könnyen félre rakhatnak, és hamar kaphatnak rendes állást is.”- Nemrég egy idősebb hölgy ajánlotta nekem és páromnak, hogy külföldön teremtsünk jövőt.

Sajnos a mai világban már tényleg el kell gondolkoznunk, menni vagy nem menni? Mindkettő mellett annyi érv van. A legtöbb ismerősöm vagy jelenleg is kint él külföldön, vagy már élt kint és a tapasztalatok azt mutatják, hogy anyagi okokból mindenképp megéri, ebben mindegyikük egyetért. Egy barátom pincérként Angliában körülbelül annyi fizetést kapott, mint itthon egy étteremvezető. Minden hónapban tudott félretenni, még úgy is, hogy az albérletet, étkezést, szórakozást, nagy mennyiségű ruhát és műszaki cikkeket vásárolt, mert ott az ottani fizetéshez képest szinte potom pénz.

De vannak, akiket nem elégít ki, hogy többet keresnek vagy félreraknak, nem kárpótolja őket az otthon hagyott családtagok és barátok miatt. Nehéz lehet hosszabb időre magunk mögött hagyni az eddigi életünket. Az ismert helyeket, kedvenc kávézót, a várost, ahol felnőttünk...Teljesen új helyen, felnőtt fejjel kell kiépíteni egy olyan közösséget, ahol jól érezzük magunkat, mert anélkül bizony nem megy. Ha valahol nem érezzük jól magunkat, bizony a teljesítőképességünk is bánja. Persze vannak, akik csak azért is megmutatják, hogy őket utálhatják, akkor is a lehető legjobban dolgoznak, a legtöbb embert lehangolja, ha érzi a feszültséget és a negatív hozzáállást.

Magyarországon általánosan a helyzet nem túl rózsás, általában diploma után fél-egy évet számolhatunk, hogy sikerül elhelyezkedni. Persze itt is akadhatnak kivételek, akik szerencsések, azoknak sikerül olyan gyakorlati helyet találni egyetem alatt, ahova a diploma megszerzése után fel is veszik őket. Sajnos nem mindegyik cég gondolkodik így, vagy engedheti meg magának, ilyenkor legalább referenciaként jól mutat az önéletrajzban.

Az állam annak megakadályozás érdekében, hogy az államilag finanszírozott hallgatók külföldön dolgozzanak diploma után, szerződés köttetett minden hallgatóval, akinek tanulmányait az állam fizeti, az a diplomaszerzést követő „húsz éven belül az általa állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok ideje kétszeresének megfelelő időtartamban magyar joghatóság alatt álló munkáltatónál társadalombiztosítási jogviszonyt eredményező munkaviszonyt, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt létesíteni, fenntartani vagy magyar joghatóság alatt vállalkozási tevékenységet folytatni köteles”. Amennyiben a hazai munkaviszony nem valósul meg, a hallgató köteles visszafizetni adott képzésére tekintettel a Magyar Állam által folyósított állami ösztöndíjnak a visszatérítés esedékessé válásának naptári félévét megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamatot három százalékponttal meghaladó kamattal megnövelt összegét a Magyar Államnak. Ez is egy megoldás. De én, személy szerint, még mindig azon gondolkozom, hogy tudnék itthon maradni úgy, hogy közben a jövendő családomnak meg tudjam alapozni a jövőjét. Talán egyszerűbb lenne kimenni, de én még mindig várom, hogy lesz majd egy olyan megoldás, amivel itthon is el lehet ezt érni.

Írta: Horváth Barabara
Fotó: sxc.hu

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.