Menü

Újra itt a farsang!

Eljött a vidám mulatságok, a bálok, a hajnalig tartó lakomák ideje, hiszen itt van újra a farsang.

Sokan nem tudják, de a farsang időszaka hosszú hetekig tart, pontosan vízkereszttől (január 6-tól) hamvazószerdáig, azaz a nagyböjt kezdetéig tart. Hazánkban a középkortól tartják a farsangot, elsősorban német hatásra.

A farsangi mulatságokat egy ősi hiedelem hívta életre: a középkorban azt hitték az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban _ amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák _ a Nap elgyengül, és gonosz szellemek kelnek életre. Vigalommal, jelmezes felvonulással, boszorkánybábu elégetésével igyekeztek elűzni a rosszakat.

A szokások és a hiedelmek többsége, így a maskarás, álarcos alakoskodások is, a mulatság utolsó napjaira, a farsang vasárnapra, farsang hétfőre, vagy húshagyó keddre koncentrálnak. Ebben az időszakban a szórakozásé volt a főszerep, a falvakban is felhagytak a mindennapos munkálatokkal. Régen a farsang idején a fonóházakban minden este zajlott valamilyen vidám esemény, énekeltek, táncoltak, mulatoztak, játszottak. Az utolsó fonóházi összejövetelen elbúcsúztatták a telet, a farsangot és hivatalosan megkezdődött a tavaszvárás.

A farsangi alakoskodás a 15. századtól ismeretesek., ilyenkor a feje tetejére állt a világ. A magyar falvakban az alakoskodók beöltöztek különböző jelmezekbe, hazánkban igen gyakoriak az állatalakoskodások, a medve, a ló, a kecske, vagy a gólyaalakoskodás. Gyakran eljátszották az ál-lakodalmat, az ál-temetést. Itthon az egyik leghíresebb farsangi alakoskodó felvonulás, a Mohács környéki busójárás.

A magyar paraszti életben is a farsangi időszak az udvarlás, a párválasztás ideje is volt, éppen ezért jó alkalmat adott arra is, hogy tréfásan, vagy olykor durván figyelmeztessék azokat, akik elérték a házasságra a megfelelő kort, de még pártában voltak. A csúfoló szokások ugyancsak a farsang végéhez kapcsolódnak.

A farsangi ételek közül a legnevezetesebb a farsangi fánk.

Forrás: sze.hu
Fotó: sxc.hu

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.