Menü

Kivonják a mérgező anyagokat a ruhákból

A világ legnagyobb divatháza, a Zara, a Greenpeace kampányának hatására vállalta, hogy 2020-ig kivonja ruháiból és a teljes gyártási folyamatból az összes veszélyes vegyi anyagot.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője elmondta: „Örülünk, hogy a Zara is elindult a mérgező anyagoktól mentes divat irányába. Ha a Zara képes kivonni a veszélyes vegyszereket a ruháiból és a teljes gyártási folyamatból, akkor a többi márka sem keresheti tovább a kifogásokat.”

A Greenpeace tavaly év végén mutatta be a „Divatos és toxikus” című tanulmányát [2], melyben a vezető divatmárkák termékeiben található rákkeltő, hormonkárosító hatású és más káros anyagokat vizsgálta. Azóta több mint háromszázezer ember csatlakozott aláírásával a kampányhoz, tízezrek követelték a Facebookon, Twitteren és a Zara boltjai előtt, hogy hagyjon fel a mérgek használatával a cég.
A megállapodás szerint a Zara tulajdonosa, az Inditex [3] először a hormonkárosító alkil-fenol etoxilátokat, a rákkeltő aminokká alakuló azofestékeket és a toxikus PFC-ket fogja kivonni. 2013 márciusáig a Zara húsz, 2013 végéig pedig száz beszállítóját fogja arra kötelezni, hogy tegyék elérhetővé az általuk használt vegyi anyagok listáját.

„Az emberek világszerte felemelték a hangjukat az ellen, hogy a textilipar mérgező anyagokat használ. Az Esprit, Gap, Levi’s és Victoria Secret sem halogathatja tovább, hogy hallgasson a vásárlóira is sürgősen elkezdjen méregteleníteni” - tette hozzá Simon.

A Greenpeace 2011-ben indította el a Detox kampányát. A Zara a nyolcadik világmárka, amely vállalta, hogy a veszélyes vegyi anyagokat teljesen kivonja a termékeiből és a gyártási folyamatból. A vásárlók követelésének hatására korábban már a Nike, Puma, Adidas, H&M, C&A és Marks&Spencer is vállalta, hogy legkésőbb 2020-ig méregteleníti termékeit és a teljes gyártási folyamatot.

Forrás: greenpeace.org

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.