Menü

Tudnivalók a dán diétáról

A dán diéta alatt meglepően hamar kopnak lefelé a kilók, a zsír- és szénhidrátbevitel jelentős csökkentése miatt. Bár rövid idő alatt szemrevaló eredményt garantál, meg is kell hozni érte az áldozatot. Van pár szigorú szabály, amit be kell tartanod, egyébként nem sikerül.

Dán diéta – pro és kontra

Valamennyi kalóriaszegény diéta hátrányokkal jár. A kúra fő hátulütője, hogy megvonja a szervezetet azoktól a tápanyagoktól, amelyekre annak nap mint nap szüksége van. Ettől a megvonástól koncentrálási zavarok, gyengeség, aluszékonyság, ingelékenység léphet fel, ezért is nem ajánlott azoknak, akik fizikai munkát végeznek, de azoknak sem, akik betegek, vagy nemrég estek át valamilyen kezelésen.

A diéta ugyanis gyengíti az immunrendszert, és megnöveli a betegségekre való fogékonyságot. A szakértők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a kalóriaszegény étrend okozhat vese-elégtelenséget és bélproblémákat is.

Másrészt, a kockázatok ellenére, sokan belevágtak ebbe a fogyókúrába, és ők viszont azt állítják, hogy tényleg működik! A kilók csak hullnak lefelé, ráadásul nem is kúsznak vissza a kúra lezártával. Egy másik előnye a dán diétának, hogy rendbe rakja az anyagcserét, ezért is garantálja, hogy a lefaragott zsírréteg 2 éven belül biztosan nem rakódik vissza. A hab a tortán pedig, hogy miközben megszabadulsz a súlyfeleslegedtől, a cellulitisznak is búcsút inthetsz.

Naponta csak 3 étkezés a megengedett, mindig ugyanabban az órában: a reggelit 9 óra előtt kell elfogyasztanod, az ebédet legkésőbb 14 óráig, míg a vacsora 17 és 18 óra között kell a pocakodba kerüljön.

Csakis, kizárólag azokat az élelmiszereket szabad megenned, melyeket a menü magába foglal, szóval tilos helyettesítened őket másokkal.

Legkevesebb 2 liter víz fogyasztása kötelező a dán diéta alatt.

Ne használj sót vagy más fűszereket.

Tilos az alkohol, az édesség és a ropogtatnivaló.

A sült, rántott ételek sem megengedettek a dán kúra alatt.

Amennyiben egy falatnyit is csaltál, a diéta 6. napján abba kell hagynod a kúrát. Újrakezdheted, de csak 3 hónap eltelte után.

A diéta alatt ajánlott vitaminokat és étrendkiegészítőket szedned, hogy elkerüld a hiányt.

Ha sikeresen véghezvitted, legközelebb 2 év múlva kezdheted el újra a dán kúrát.

A diéta lezártával, fokozatosan térj vissza a normális étrendre, hogy elkerüld a kalóriasokkot és a visszahízást

A 13 napos kúra alatt ugyanis nemcsak a pluszkilóidnak inthetsz búcsút, hanem helyreállítod az anyagcseréd, és még a narancsbőrtől is megszabadulsz!

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Miért szeretjük, ha fáj? – A tragédia vonzereje

Furcsa kijelenteni, hogy szeretjük a szenvedést. Nem a saját életünkben persze, hanem amikor olvasunk, filmet nézünk vagy hallgatunk. Egy hős elesik, egy szerelem elvérzik, egy álom összeomlik és mi ott ülünk, lenyűgözve, néha könnyezve, néha csak csendben. Miért keresünk ilyen történeteket? Miért érezzük katartikusnak a veszteséget?

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.