Menü

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

Panax ginseng

A hagyományos kínai orvoslásban a panax ginsengről (magyar nevén ázsiai ginzeng) úgy tartják, hogy nagyfokú energiát biztosít a szervezetnek. Ma étrend-kiegészítőként használják az általános közérzet javítására, valamint olyan egészségügyi problémákra, mint a szív- és érrendszeri rendellenességek, depresszió, merevedési zavarok, menopauzális hőhullámok- és a fáradtság. A Journal of Alternative and Complementary Medicine folyóiratban közölt kutatás szerint, az amerikai és az ázsia ginzeng is képes fellépni a fáradtság ellen, illetve szedése javítja a fizikai- és szellemi egészséget, és hosszan tartó energiát nyújt.

Maca gyökér

A maca kivonat fáradtságcsökkentő hatással van a kísérleti állatokra.

Az Andok perui lejtőin őshonos növény többek közt arról híres, hogy koffeinszerű energiát nyújt úgy, hogy az nem jár együtt izgatottsággal, hirtelen fellépő idegességgel.

A maca gyökeret fogyasztó emberek arról számoltak be a természetgyógyásznak, hogy sokkal éberebbek, energikusabbak, jobban bírják a mindennapi megpróbáltatásokat. Egyes kultúrákban a maca gyökér pörkölt, sült ételként vagy levesként kerül az asztalra. A maca gyökér nem csak fáradtság ellen hatásos, de növényi fehérjékben, vasban, cinkben, magnéziumban, kalciumban és különböző vitaminokban is bővelkedik. Pajzsmirigyproblémák és magas vérnyomás esetén használatát illetően feltétlenül ki kell kérni az orvos javaslatát.

Szibériai ginzeng

Vagyis tajgagyökér. Ennek a fas cserjének a gyökerét a kínai orvoslás általában a krónikus fáradtság természetes gyógymódjaként használja. „Bár nem valódi ginzeng, a szibériai ginzengről ismert, hogy segíti a stressz leküzdését” – mondja Jaquel Patterson természetgyógyász.

Többek közt kimutatták róla, hogy javítja a sportteljesítményt, növeli a fizikai, illetve szellemi állóképességet, és segíti a kiegyensúlyozott alvást.

További előnyökkel jár, hogy támogatja az általános immunműködést, és stimulálja a hormonokat. Kapható kapszulában, por alakban és tea formájában. Aki antidepresszánst, vérhigítót szed esetleg cukorbeteg vagy autoimmun betegsége van, konzultáljon a kezelőorvosával, mielőtt szibériai ginzenget kezd szedni!

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit csinál, aki ploggingol?

A plogging elnevezés egy szemétszedő futást takar, mely egy új, modern szemléletű, környezettudatos sporttevékenyég. Futás vagy kocogás közben a sportolók szemétszedő kesztyűben hulladékot gyűjtenek zacskókba, mellyel megtisztítják környezetüket.

A katasztrófaturizmus jelensége

Miért szeretnek az emberek tragédiák helyszínén leskelődni? Kell-e szégyellni azt, ha az ember katasztrófákra kíváncsi, vagy valójában ez normális jelenség? Mi az emögött álló pszichológia? A legnépszerűbb helyszín ezen kifejezés kapcsán “Csernobil” lehet különösen a nagy sikerű sorozat után, viszont rengeteg más helyszín is van, ahol tragédiák ezrei történtek.

Ezután másképp fogunk tekinteni a jégkockatartóra

Sokan nem is sejtik, hogy a jégkockatartó milyen sokoldalúan használható eszköz a konyhában. Meglepő, mennyi mindenre használható, ideje előkeresni!

Az önfenntartó tanyák: A fenntartható életmód újraéledése

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott a fenntartható életmód, és az önfenntartó gazdálkodás. Ezen tanyák a természetes erőforrások, és a környezetbarát módszerek hatékony kihasználására törekszenek, és egyre népszerűbbek azok körében, akik szeretnének függetlenné válni a modern világ komplexitásától, és egyfajta szabad életet élni.