Menü

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

Panax ginseng

A hagyományos kínai orvoslásban a panax ginsengről (magyar nevén ázsiai ginzeng) úgy tartják, hogy nagyfokú energiát biztosít a szervezetnek. Ma étrend-kiegészítőként használják az általános közérzet javítására, valamint olyan egészségügyi problémákra, mint a szív- és érrendszeri rendellenességek, depresszió, merevedési zavarok, menopauzális hőhullámok- és a fáradtság. A Journal of Alternative and Complementary Medicine folyóiratban közölt kutatás szerint, az amerikai és az ázsia ginzeng is képes fellépni a fáradtság ellen, illetve szedése javítja a fizikai- és szellemi egészséget, és hosszan tartó energiát nyújt.

Maca gyökér

A maca kivonat fáradtságcsökkentő hatással van a kísérleti állatokra.

Az Andok perui lejtőin őshonos növény többek közt arról híres, hogy koffeinszerű energiát nyújt úgy, hogy az nem jár együtt izgatottsággal, hirtelen fellépő idegességgel.

A maca gyökeret fogyasztó emberek arról számoltak be a természetgyógyásznak, hogy sokkal éberebbek, energikusabbak, jobban bírják a mindennapi megpróbáltatásokat. Egyes kultúrákban a maca gyökér pörkölt, sült ételként vagy levesként kerül az asztalra. A maca gyökér nem csak fáradtság ellen hatásos, de növényi fehérjékben, vasban, cinkben, magnéziumban, kalciumban és különböző vitaminokban is bővelkedik. Pajzsmirigyproblémák és magas vérnyomás esetén használatát illetően feltétlenül ki kell kérni az orvos javaslatát.

Szibériai ginzeng

Vagyis tajgagyökér. Ennek a fas cserjének a gyökerét a kínai orvoslás általában a krónikus fáradtság természetes gyógymódjaként használja. „Bár nem valódi ginzeng, a szibériai ginzengről ismert, hogy segíti a stressz leküzdését” – mondja Jaquel Patterson természetgyógyász.

Többek közt kimutatták róla, hogy javítja a sportteljesítményt, növeli a fizikai, illetve szellemi állóképességet, és segíti a kiegyensúlyozott alvást.

További előnyökkel jár, hogy támogatja az általános immunműködést, és stimulálja a hormonokat. Kapható kapszulában, por alakban és tea formájában. Aki antidepresszánst, vérhigítót szed esetleg cukorbeteg vagy autoimmun betegsége van, konzultáljon a kezelőorvosával, mielőtt szibériai ginzenget kezd szedni!

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?