Menü

Karácsonyi szimbólumok

A karácsonyfa és a rá akasztott díszek fontos szimbolikus jelentést hordoznak. Vajon tudjuk, hogy mit és miért akasztunk a karácsonyfánkra? Mai cikkünkben a legjellemzőbb karácsonyfadíszeket és jelentéseiket vesszük sorra.

Karácsonykor fenyőt vásárolunk és díszeket akasztunk rá. A fának, a rá akasztott díszeknek azonban fontos jelentősége van. Nézzük a karácsonyi szimbólumokat.

Kezdjük az elsővel, mely a karácsonyfa, más néven életfa. A zöld szín az új élet reményét jelképezi, élettel teljes, a kivágott fának azonban nincs ereje, legjobb, ha gyökeres fát veszünk és utána kiültetjük azt valahol.

A gömbdíszek a teljességet jelképezik, egy es források és leírások párhuzamot vonnak a gömbök és a bennünket körülvevő 9 bolygóval. A girlandok sem hiányoznak sok karácsonyfáról, az életfát fonják körbe, akár a kígyó, aki kísértőként jelenik meg a bibliában.

Az angyalhajak is misztikus jelentést hordoznak, egyfajta fátyol, melyet a jászol szalmájához is hasonlítanak, vannak, akik épp emiatt angyalhaj helyett szalmát tesznek a fára.

A gyertya, a láng, a szent háromság üzenete, a fiú megszületése, a fény megérkezése. Az égősor jelentése ugyanez.

A csúcsdísz, mely gyakran lángos csillag formájú, Jézust jelképezi, a Megváltót. A csillag pedig fontos szimbólum, hiszen ez hozta hírül a Napkeleti Bölcseknek a Megváltó megszületését.

Ha már angyalhaj, akkor jöjjenek az angyalkák, akik négy vasárnapon át egymást követve érkeznek meg a Földre, ők az Advent angyalai. Gyógyító energiával rendelkeznek és szeretetet ébresztenek az emberek szívében.

A színekben karácsonykor megjelenik az arany és az ezüst, melyek a gazdagságot jelképezik, kívül és belül. A legtöbb karácsonyi jelképünk, díszünk arany és ezüstszínben pompázik.

Nézzük az ételeket! A dió és az alma, utóbbi az eredendő bűnre emlékeztet, míg a dió bölcsesség-jelkép.

A szaloncukor nemcsak finomság, ennek is megvan a maga szimbolikája: csillogó csomagolásával a csillagokat, az angyalokat testesíti meg

A mézeskalács szintén fontos szimbólum, mézet őseink az arannyal tartották egyenértékűnek.

A karácsonyfán a mézeskalács - gyűrű az összetartozás jelképe. A karácsonyfára akasztott szaloncukor, mézeskalács és habcsók a gondatlan gyermeki lét, a játékosság és az élet édes örömeinek a jelképei.

A kis harang azt jelzi, hogy „megérkezett az angyal”. A csengettyű hangja hozza meg a karácsony hangulatát sok családnál, valamint a megtisztítás rituáléjában játszik szerepet, akárcsak a tűz elemű jelképek, mint a gyertya és a csillagszóró, melynek fényszikrái a fellángoló és kihunyó életet szimbolizálják.

Ezek megismerésével -miközben díszítjük a fát és otthonunkat - megértjük a karácsony szimbólumait és jelentéseit, üzeneteit.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.