Menü

Karácsonyi szimbólumok

A karácsonyfa és a rá akasztott díszek fontos szimbolikus jelentést hordoznak. Vajon tudjuk, hogy mit és miért akasztunk a karácsonyfánkra? Mai cikkünkben a legjellemzőbb karácsonyfadíszeket és jelentéseiket vesszük sorra.

Karácsonykor fenyőt vásárolunk és díszeket akasztunk rá. A fának, a rá akasztott díszeknek azonban fontos jelentősége van. Nézzük a karácsonyi szimbólumokat.

Kezdjük az elsővel, mely a karácsonyfa, más néven életfa. A zöld szín az új élet reményét jelképezi, élettel teljes, a kivágott fának azonban nincs ereje, legjobb, ha gyökeres fát veszünk és utána kiültetjük azt valahol.

A gömbdíszek a teljességet jelképezik, egy es források és leírások párhuzamot vonnak a gömbök és a bennünket körülvevő 9 bolygóval. A girlandok sem hiányoznak sok karácsonyfáról, az életfát fonják körbe, akár a kígyó, aki kísértőként jelenik meg a bibliában.

Az angyalhajak is misztikus jelentést hordoznak, egyfajta fátyol, melyet a jászol szalmájához is hasonlítanak, vannak, akik épp emiatt angyalhaj helyett szalmát tesznek a fára.

A gyertya, a láng, a szent háromság üzenete, a fiú megszületése, a fény megérkezése. Az égősor jelentése ugyanez.

A csúcsdísz, mely gyakran lángos csillag formájú, Jézust jelképezi, a Megváltót. A csillag pedig fontos szimbólum, hiszen ez hozta hírül a Napkeleti Bölcseknek a Megváltó megszületését.

Ha már angyalhaj, akkor jöjjenek az angyalkák, akik négy vasárnapon át egymást követve érkeznek meg a Földre, ők az Advent angyalai. Gyógyító energiával rendelkeznek és szeretetet ébresztenek az emberek szívében.

A színekben karácsonykor megjelenik az arany és az ezüst, melyek a gazdagságot jelképezik, kívül és belül. A legtöbb karácsonyi jelképünk, díszünk arany és ezüstszínben pompázik.

Nézzük az ételeket! A dió és az alma, utóbbi az eredendő bűnre emlékeztet, míg a dió bölcsesség-jelkép.

A szaloncukor nemcsak finomság, ennek is megvan a maga szimbolikája: csillogó csomagolásával a csillagokat, az angyalokat testesíti meg

A mézeskalács szintén fontos szimbólum, mézet őseink az arannyal tartották egyenértékűnek.

A karácsonyfán a mézeskalács - gyűrű az összetartozás jelképe. A karácsonyfára akasztott szaloncukor, mézeskalács és habcsók a gondatlan gyermeki lét, a játékosság és az élet édes örömeinek a jelképei.

A kis harang azt jelzi, hogy „megérkezett az angyal”. A csengettyű hangja hozza meg a karácsony hangulatát sok családnál, valamint a megtisztítás rituáléjában játszik szerepet, akárcsak a tűz elemű jelképek, mint a gyertya és a csillagszóró, melynek fényszikrái a fellángoló és kihunyó életet szimbolizálják.

Ezek megismerésével -miközben díszítjük a fát és otthonunkat - megértjük a karácsony szimbólumait és jelentéseit, üzeneteit.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?