Menü

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Az egyik legjobb és azonnal ható teendőnk egy jó forró fürdőt venni!

A meleg gőz és a forró fürdő vagy a meleg zuhany hatékony segítség a nátha, a bedugult orr ellen. Ha tehetjük cseppentsünk pár csepp (tejben vagy mézben feloldott) eukaliptuszos-mentolos illóolajat, vagy használjunk kifejezetten megfázásra kifejlesztett fürdősót.

Egy jó forró tea!

A mézes-citromos hársfatea a sláger mostanság nálunk, legjobb, ha egy filter bodzateát is beledobunk, ugyanis kiváló a köhögésre, de a kakukkfűtea is jó, ahogy a magas C-vitamin tartalmú csipkebogyótea is. Lehet magában fogyasztani a gyógyteákat, de pici citrommal, mézzel még ízletesebb.

Ha már forró folyadék, akkor jöhet egy tál húsleves is!

Húsleves – az egyik legjobb gyógyír megfázásnál, de egy sor más esetben is jól esik az embernek. Egy tál meleg leves segít a légutak tisztulásában és a gyulladások csökkentésében, a sós leves pedig fertőtleníti a torkot és a nyelőcsövet. Megfázáskor egyébként is az átlagosnál több folyadékra van szüksége a szervezetnek, mert a nyálkahártyára nyugtató hatással van a bőséges folyadékbevitel.

Miért kell, hogy meleg legyen?

Ilyenkor tanácsosabb meleget inni, ugyanis a meleg gyógyitalok hatékonyan enyhítik a tüneteket. A koffeintartalmú kávét, a fekete teát és az alkoholos italokat azonban jobb kerülni.

Mézet a megfázásra!

A méz köztudottan gyulladásgátló, baktériumölő hatású, emellett kiválóan leviszi a duzzanatot, gyorsítja a sebgyógyulást. Több ezer éve ismert tény, hogy a méz fogyasztása segíti a lábadozók gyógyulását.

Fahéjjal fogyasztva enyhíti a torokfájást és fertőtleníti a torkot. A méz és a fokhagyma szokatlan párosítás, de kiváló antibakteriális és immunerősítő kombináció.

Sós vizes gargalizálás.

Fertőtleníti a torkot és csökkenti a fájdalmat.

Fogyasszon több C-vitamint!

A szervezet ellenálló-képességét erősíti a C-vitamin. Megfázás esetén érdemes a szokásos napi adag többszörösét elfogyasztani. A citrusfélék, a paprika, a savanyú káposzta és általában a friss zöldségek bőven tartalmaznak belőle.

Pihenés!

Az ember hamarabb gyógyul, ha megpróbál minél többet feküdni és pihenni, arról nem is beszélve, hogy ha otthon maradunk gyógyulni, akkor megkíméljük munkatársainkat a fertőzéstől és saját magunkat az esetleges szövődményektől.

Ha a meghűlés nem múlik, elhúzódik, a tünetek pedig továbbra is fennállnak, illetve továbbiak jelentkeznek, ha szokatlan erősségű fejfájás vagy mellkasi fájdalom alakul ki, akkor mindenképp orvosi kivizsgálás szükséges.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.