Menü

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Az egyik legjobb és azonnal ható teendőnk egy jó forró fürdőt venni!

A meleg gőz és a forró fürdő vagy a meleg zuhany hatékony segítség a nátha, a bedugult orr ellen. Ha tehetjük cseppentsünk pár csepp (tejben vagy mézben feloldott) eukaliptuszos-mentolos illóolajat, vagy használjunk kifejezetten megfázásra kifejlesztett fürdősót.

Egy jó forró tea!

A mézes-citromos hársfatea a sláger mostanság nálunk, legjobb, ha egy filter bodzateát is beledobunk, ugyanis kiváló a köhögésre, de a kakukkfűtea is jó, ahogy a magas C-vitamin tartalmú csipkebogyótea is. Lehet magában fogyasztani a gyógyteákat, de pici citrommal, mézzel még ízletesebb.

Ha már forró folyadék, akkor jöhet egy tál húsleves is!

Húsleves – az egyik legjobb gyógyír megfázásnál, de egy sor más esetben is jól esik az embernek. Egy tál meleg leves segít a légutak tisztulásában és a gyulladások csökkentésében, a sós leves pedig fertőtleníti a torkot és a nyelőcsövet. Megfázáskor egyébként is az átlagosnál több folyadékra van szüksége a szervezetnek, mert a nyálkahártyára nyugtató hatással van a bőséges folyadékbevitel.

Miért kell, hogy meleg legyen?

Ilyenkor tanácsosabb meleget inni, ugyanis a meleg gyógyitalok hatékonyan enyhítik a tüneteket. A koffeintartalmú kávét, a fekete teát és az alkoholos italokat azonban jobb kerülni.

Mézet a megfázásra!

A méz köztudottan gyulladásgátló, baktériumölő hatású, emellett kiválóan leviszi a duzzanatot, gyorsítja a sebgyógyulást. Több ezer éve ismert tény, hogy a méz fogyasztása segíti a lábadozók gyógyulását.

Fahéjjal fogyasztva enyhíti a torokfájást és fertőtleníti a torkot. A méz és a fokhagyma szokatlan párosítás, de kiváló antibakteriális és immunerősítő kombináció.

Sós vizes gargalizálás.

Fertőtleníti a torkot és csökkenti a fájdalmat.

Fogyasszon több C-vitamint!

A szervezet ellenálló-képességét erősíti a C-vitamin. Megfázás esetén érdemes a szokásos napi adag többszörösét elfogyasztani. A citrusfélék, a paprika, a savanyú káposzta és általában a friss zöldségek bőven tartalmaznak belőle.

Pihenés!

Az ember hamarabb gyógyul, ha megpróbál minél többet feküdni és pihenni, arról nem is beszélve, hogy ha otthon maradunk gyógyulni, akkor megkíméljük munkatársainkat a fertőzéstől és saját magunkat az esetleges szövődményektől.

Ha a meghűlés nem múlik, elhúzódik, a tünetek pedig továbbra is fennállnak, illetve továbbiak jelentkeznek, ha szokatlan erősségű fejfájás vagy mellkasi fájdalom alakul ki, akkor mindenképp orvosi kivizsgálás szükséges.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.