Menü

Téliesítsd az autód!

Aktuálissá vált az autók télre való felkészítése. Vannak, akik minden évben megteszik ezt figyelmeztetés nélkül is, azonban szerintem senkinek sem árt átismételni a teendőket. Nemsokára itt a tél. Ja, már itt is van.

Ugyan nő volnék, de 17 éve van autóm, s bár érteni nem értek a műszaki dolgokhoz, azért azzal tisztában vagyok, hogy évszakról évszakra elvégezzem a szükséges előkészületeket az időjárásnak megfelelő autózáshoz. Sokat segített eleinte egy lista, de ma már valamennyire rutinból futom át a teendőimet.

Téli gumi!

Ha az átlaghőmérséklet tartósan 7 °C alá csökken, ideje téli gumira váltani, mert 7 °C alatt a nyári gumi anyaga megkeményedik, ezáltal jelentősen veszít tapadásából.

Fagyálló folyadék? Pipa! Ez már megvan.

Ha szépen mosolygok a benzin kutasra, megteszi nekem a hűtőfolyadék fagyáspontjának mérését is.

Téli szélvédőmosó? Megvan, pipa.

Bár a hűtőfolyadékot jellemzően elég csak 5, akár 10 évente cseréltetni, a szélvédőmosó folyadék nagy figyelmet igényel. Az olcsóbb termékkel én nem jártam túl jól, inkább törekedjünk a megbízható, téli szélvédőmosó beszerzésére!

Gumitömítések

A szakik most nevetni fognak, én sima (kisgyerekes anyuka vagyok) babaolajjal, vagy glicerinnel kenem végig a tömítéseket és teljesen megfelelt eddig. Utálom, ha összefagynak az ajtók a reggeli rohanásban.

Akkumulátor. Fontos!

Az enyém most volt cserés. Ha nem indul a kocsi, az mindig a legrosszabbkor jön. Tapasztaltam. A gyerek este sötétben végzett az edzésén, s kiugrottam érte a focipályára kocsival, ám vissza már nem indult el nem kellemes tolni a kocsit idegenek segítségét kérve a sötétben, hidegben, esőben. Magassarkúban....Minden akkumulátor sajátossága, hogy a hőmérséklet csökkenésével drasztikusan csökken a teljesítőképessége, ezért rendszeresen tölteni és ellenőriztetni kell. Tél előtt különösen.

Fényszórók, lámpák beállítása.

A világítás ellenőrzése nemcsak téli feladat, mindig gondosan ügyelni kell a megfelelő beállításra.

Ablaktörlő lapátok.

Mert nem mindegy, hogy miként látunk ki az autónkból. Ha csíkot húz, szétken mindent és nem töröl rendesen, akkor cserélni kell.

Télen figyelek arra, hogy az ablaktörlő lapátokat éjszakára felhajtva hagyjam, pláne, ha csillaggarázsban alszik az autóm.

Gumiszőnyeg!

A gumiszőnyeg azért jó, mert nem engedi, hogy az autó kárpitját teljesen eláztassuk. Használata tehát elsősorban télen, latyakos időben nagyon ajánlott.

Jégkaparó!

A szó hallatán fázni kezdek, tulajdonképp nem szeretem a telet és a hideget, a téli elindulásokat reggel, de most ez az időszak jön.

Indulás előtt általában 15 perccel reggel kifutok és elindítom a kocsit, lekaparom a jeget, gondoskodom az ablakok páramentesítéséről és bedobom az iskolatáskákat is. Amíg a gyerekek elkészülnek és öltöznek, bemelegszik a kocsi és leolvad az ablak.

Téli autózásnál érdemes hosszabb időt szánni az útra, hosszabb menetidővel számolni és indulás előtt tájékozódni az útviszonyokról. A főutak általában le vannak takarítva, azonban ez a mellékutakról nem mindig mondható el.

S végül amire még felhívnám a figyelmet, az a vezetési morál. Mindig és mindenekfelett. Óvatosság, türelem. Enélkül ne induljunk el télen. Vezessünk mindig az útviszonyoknak és az időjárási körülményeknek megfelelően!

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.