Menü

A téli madáretetés szabályai

A téli időszakban gyakran a túlélést jelenti madarainknak a számukra kihelyezett eleség. Természetesen ennek is megvannak a maga szabályai, melyeket, ha nem ismerünk, vagy nem tartunk be, akkor inkább el se kezdjük a téli madáretetést.

A madarak téli etetésének első és legfontosabb szabálya, hogy ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba! Ez az időszak az első fagyok beköszöntétől azok megszűnéséig tart, körülbelül novembertől áprilisig. Ilyenkor a természetes maglelőhelyek már kifogytak, a növények fejlődése pedig még nem indult el.

Milyen legyen az etető?

Az etető elhelyezése, feltöltése fontos szempont. Olyan helyet válasszunk, ahol a madarak biztonságban lehetnek például a macskáktól.

Az etetőket – legyen az fára akasztott függő etető, vagy egy kis oszlopon álló házikó – érdemes szezon előtt átnézni, esetlegesen megjavítani, karbantartani, kitisztítani.

Népszerű etetőtípus a függő etető, melyből rengeteg változat kapható az üzletekben, de saját magunk is elkészíthetjük őket. Az interneten számos kreatív megoldást találunk, a legegyszerűbb etetőkhöz elég egy PET palack is.

Milyen madáreledelt válasszunk?

Szakértő üzletből vásároljunk eleséget, lehetőleg jó minőségűt s töltsük fel olyan gyakran és annyi eledellel az etetőt, amennyi általában elfogy.

A madáreleségek általában három csoportba sorolhatóak, melyeket keverve érdemes alkalmazni, így biztosak lehetünk abban, hogy az ivóvízzel együtt minden madarának megfelelőek lesznek.

A következő eleségek kerülhetnek az etetőbe:

olajos magvak: napraforgó, köles, további aprómagvak, illetve a drágább, kiegészítésnek tökéletes dió, fekete dió, mogyoró, pisztácia

állati zsiradék: a faggyú, a kacsa-, liba- vagy sertésháj; a sertés zsírszalonna; a főzéssel sótlanított étkezési szalonna, cinkegolyó, lágysajt, vajtégla

gyümölcs: legfőképp alma.

Ezek a legkedveltebb és legmegfelelőbb eleségek madárkáinknak a téli időszakban, s természetesen az is fontos, hogy mindig legyen az itatóban friss víz.

Szakemberek javasolják, hogy ne etessük a madarakat a madáretetési időszakon kívül, illetve nagyon fontosnak tartják kihangsúlyozni, hogy a költési időszakban, a fiókák számára ne helyezzünk már ki madáreleséget, mivel a fiókák nem tudják megemészteni a magokat és emiatt el is pusztulhatnak.

Jegyezzük meg mi az, amivel tilos etetni!

Énekesmadarainkat kenyérrel és kenyérmorzsával soha ne etessük, mert ez könnyen a pusztulásukhoz vezethet. A romlott, penészes vagy sózott eleségek szintén ártanak a madárkáknak, ne használjuk őket.

Miért jó madáretetőt készíteni és fenntartani?

Mert segíthetjük ezeket az állatokat, megvédhetjük őket az elpusztulástól, gondoskodhatunk róluk, továbbá megfigyelhetjük őket és szokásaikat, tanulhatunk róluk, megismerhetjük ezeket az aranyos kis teremtményeket! Nemes cselekedet, melyet nem bánunk meg!

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.