Menü

A legfontosabb illemszabályok, ha új munkahelyen kezdesz

Az első benyomásnak mindig nagy szerepe van két ember kapcsolatában, és ezen utólag annyira nem is könnyű változtatni. Ezért is lényeges, hogy igyekezz kihozni belőle a legjobbat - főleg akkor, ha új munkahelyen kezdesz. Ebben az esetben ugyanis az első találkozás meghatározhatja a munkatársak véleményét, megítélését, sőt a későbbi viszonyok alakulását is.

A szakértő szerint szigorúan tilos elkésni, hiszen ez azt eredményezi, hogy nagyon rossz vélemény alakul ki a főnökben veled kapcsolatban. A pontatlanság nem csupán illetlenség, de a nemtörődömség jele is. Miután megérkeztél, az új munkatársak mindegyikének be kell mutatkozni: mondd a nevedet, és várd a kéznyújtást. Ha hasonló korosztályú férfi és nő találkozik, jobb megvárni, míg a nő nyújt kezet.

Figyelni kell a másik szavaira, arra, hogy tegeződik vagy magázódik veled. Előbbit - bármilyen nagy is a rangkülönbség - csak a nő ajánlhatja fel. Tehát a férfiaknak a legjobb, ha „Jó napot kívánok!”-kal köszönnek, és megvárják, míg a másik vált tegezésre. Ha ez nem történne meg, maradni kell a magázódásnál.

A hely elfoglalása után nem javasolt a családi fotók kirakásával, az asztal berendezésével kezdeni, ajánlott inkább segítséget kérni a többiektől a munkavégzéshez szükséges dolgok beszerzésében. Ha segítenek, azt mindig meg kell köszönni. Az alacsonyabb beosztású kollégákkal sem szabad lekezelően bánni: könnyen megkeserítheti a mindennapokat az a helyzet, ha valaki már az első napon megutálja az új munkatársat.

Ha van rá lehetőséged, már az elején érdemes segítséget kérned a cég megismerésében. Figyelj arra, hogy milyenek a szokások, például a többiek hogyan oldják meg az étkezést, a dohányzást, van-e büfé, vagy kijárnak ebédszünetben, van-e ruhásszekrény és személyes fogasok. Járj nyitott szemmel, hogy felvehesd a szokásokat, és könnyen beilleszkedhess. Kérdezősködj, ismételgesd a kollégák nevét, de igyekezz egyelőre távol maradni a személyes ügyektől.

Hallgasd figyelmesen a kollégák mondanivalóját, és mutass érdeklődést, ez ugyanis mindig szimpátiát kelt másokban. Magadról azonban ne tárulkozz ki túlságosan, ne menj bele a családi kapcsolataid feltárásába, a betegségek taglalásába, inkább csak a legszükségesebb információkról beszélj. Kérdezz egyszerű, könnyed témákról, például hogy hogyan jár be a munkahelyre a másik, de a főnök kibeszélését, az anyagiakat és a pletykálkodást mindenképp kerüld. Társalogj a többiekkel, azonban ne beszélj túl sokat, mert ez a legtöbb embert zavarja munka közben, és könnyen mérgesek lesznek, ha be nem áll az új kolléga szája.

A testbeszéd nagyon sokat számít az ismerkedéskor és később a kommunikáció során is. De nemcsak az fontos, hogyan gesztikulálsz, hanem akár az is lényeges lehet, hogy milyen irányban állsz, vagy merre néz a lábfejed. Nézd végig a képeket, és tudd meg, mit kell tenned a találkozás utáni első percekben ahhoz, hogy biztosan elnyerd a másik szimpátiáját.

Önsorsrontás: van ilyen, és abba lehet hagyni

Ha évek, évtizedek óta küzdünk a túlsúllyal, vagy hiába minden, mégsem tudjuk letenni a cigit, lehet, hogy mi is saját magunkat szabotáljuk? Mutatjuk, mire kell figyelni.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.