Menü

Gondolj télre, vess nyár végén is a kertbe

A tavaszi vetések szépen beérnek nyárra, ősz elejére, aki ügyesen csinálja, sok mindent el tud tenni a hűvösebb hónapokra üvegekben vagy fagyasztóban. Amikor kiürül a kert, mert mindent felhasználtunk, érdemes újra bevetni, hogy télre is legyen mivel foglalkozni.

Nekem a nyár vége a befőzések idejét jelenti pár éve, tulajdonképpen mindent felhasználok, amit kapok, termesztünk, esetleg olcsón hozzájutunk. Teszem ezt azért, mert jobban ízlenek a magam által főzött dolgok, azért, mert így a gyerekeim is ezt látják és nem hiszik azt, hogy a szupermarket polcán terem a barack, azért is, mert kikapcsol a kerttel való foglalkozás és az ezzel járó konyhai munka, na és persze azért is, mert olyan jó érzés, amikor csak lekapom a polcról a paradicsomszószt egy spagettihez, vagy a lekvárt a palacsintához. Nem mellesleg ezzel próbálok spórolni is, hiszen három gyerek mellett azért van mire költeni.

Augusztus végére felszabadulnak a magaságyások földjei, szóval van pár ötletem, hogy mit is lehet ebben a melegben belevetni, hogy később is legyen valami termés. A nyári vetésnél arra kell figyeli, hogy többet kell öntözni, jobban kell védekezni a kártevők ellen, és olyan növényt kell választani, ami kedveli a meleget, ehhez adok most tippeket.

A salátafélék kiváló termőképességűek, bírják a hőséget. A tépősaláta, madársaláta, fejessaláta szépen hozza, amit elvárunk tőle, még az első fagyok előtt gyönyörű termésre számíthatunk. A rukkola elég megosztó személyiség, íze nagyon különleges, viszont aki szereti, mindenhez hozzáadhatja és cserepekbe is vethetjük magját, így a balkonok kis éke is lehet. A kelkáposzta és a kínai kel, olyan növény, ami kimondottan hidegtűrő. Lehet, hogy eltart a növekedés két hónapig is, de érdemes kivárni.

Az uborkát is érdemes újra vetni, gyorsan nővő, sok terméssel büszkélkedő, de figyeljünk oda a tápoldatozásra és öntözésre. A póréhagyma érdekessége, hogy olyan hagymaféle, ami fagytűrő, így akár téli hónapokban is szedhetjük, télen jól fog esni egy kis hagymaleves alapjaként. A sütőtök az őszi időszak nagy slágere, sokféle felhasználási módja van, viszont vízigényes és a műtrágyát is kedveli, ha ezt megkapja, annyi termést hoz, hogy a szomszéd is ezt fogja enni.

Ne feledkezzünk meg a fűszernövényekről sem. A bazsalikom, az olasz konyha egyik kedvence például kifejezetten kedveli a hűvösebb időt, fagy előtt cserépben a lakásban is jól érzi magát. A koriander az ázsiai és mexikói ételek fűszere, többször is vethető, azonnal magot ad, amint betakarítható. A kapor is folyamatosan a földbe szórható, virágzás előtt kell leszedni és vagy szárítva őrölni, vagy fagyasztóban tárolni. Végül a magyar konyhára gondolva vessünk petrezselymet, melyet cserépen a hűvösebb idővel a lakásba tudunk vinni.

A befőzés alkalmával kiürülő kertet érdemes újra hadra fogni, így az ősz végi, tél eleji időszakban is megörvendeztethet minket terméssel, így nem kell lemondani a kertészkedésről ebben az időszakban sem.

Kertészkedés, mint a nagyszüleim sportja

A mozgás az egyik legfontosabb tényezője az egészséges életmódnak. De ez alatt nem feltétlenül kell feltétlen és kizárólagosan a konditermi edzésre vagy félmaraton lefutására gondolni: minden más mozgás is számít.

Gyógynövények nőknek

Vannak bizonyos gyógynövények, amiket kimondottan a nőket érintő egészségügyi problémákra ajánlanak, nézzük, mik ezek.

Nyugtató illóolajok otthonra

A megfelelő illatok kiválasztásával befolyásolhatjuk az érzelmeinket, a memóriánkat és csökkenthetjük a stresszt. Szakemberek szerint a jól megválasztott illatok nyugtatják az idegeket, javítják a hangulatot, nézzük melyek ezek az illatok?

Miért ne dobjuk ki a teafiltert?

A teázás minden országban nagy népszerűségnek örvend, hiszen a tea nemcsak finom, hanem nagyon sok jótékony egészségügyi hatása is van. Ha filteres teát fogyasztanak, akkor szeretném figyelmükbe ajánlani mai cikkünket!

Tartósítószer általánosságban

A vegyszeres tartósítás, vagyis a tartósítószerek alkalmazása az élelmiszeriparban elengedhetetlen eszköze a termékek eltarthatóságának növelésére, a romlás megelőzésére, valamint a minőség megőrzésére. A tartósítószerek olyan anyagok, amelyek megakadályozzák vagy lassítják az élelmiszerekben bekövetkező kémiai és biológiai változásokat, ezáltal védve a termékeket a mikrobiális romlástól és az oxidációtól.