Menü

Sport 60 év felett

Nemhogy 60 év felett el kell hagyni az edzést, hanem sokkal inkább be kell építeni az életmódba, erről pedig máris hozom az érveimet.

Hadd meséljem el, hogy futócsoportom legaktívabb és kétségtelenül egyik leggyorsabb futója Csaba, egy 60 éves futótársam, aki épp az idei Ultrabalaton futóversenyen ünnepelte 60. születésnapját és fiatalokat megszégyenítő módon futja a félmaratonokat, de említhetném másik példaképemet Lajost (jut eszembe ma Lajos nap van, boldog névnapot kívánok ezúton is), vagy ahogy a Spartanosok ismerik: „Lujit” és aki 70 év felett is úgy teljesít az akadályfutó versenyeken és úgy edz nap, mint nap, hogy az ember lustább napjain rendesen elszégyelli magát a kanapén és azonnal motivációt talál elvégezni az aznapi edzését.

Természetesen nem kell minden 60 évesnek félmaratonokat futnia meg akadályfutásokon részt venni, nem ezt akartam javasolni, mindössze arra szeretnék rávilágítani, hogy ezeken kívül is létezik számol olyan edzés, ami kifejezetten jót tesz 60 év felett: feszesebb lesz a test, és erősebbek a csontok és jobb az immunrendszer.

Már a harmincas években elkezdődik az izomtömeg csökkenése, az anyagcsere lassúbbá válik, növekszik a testsúly, csökken az erőnlét. Ráadásul az életkor előrehaladtával az emberek egyre kevésbé aktívak, de korábbi étrendjükön nem változtatnak, emiatt nemcsak súlyfelesleg rakódhat le, hanem megnövekszik a veszélyes betegségek rizikója is.

Hatvan felett természetesen ajánlott könnyebb edzéseket végezni, csökkentett intenzitású gyakorlatokat választani, mely lehet egy kiadós séta, jóga, túra, biciklizés, vagy akár úszás, esetleg egy kis konditermi edzés, elliptikus tréner.
Idősebb korban még fontosabb a bemelegítés, a sérülések elkerülése miatt s nyújtani is csak óvatosan szabad, nehogy húzódást, fájdalmat okozzon.
Hatvan év felett már naponta 7500 lépés is elegendő ahhoz, hogy csökkenjen a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, ezt könnyen mérhetjük egy okostelefonnal, vagy sportórával.

Akár súlyzókkal is lehet edzeni idősebb korban is, csak figyelembe kell venni, hogy súlyzós napok nem jöhetnek egymás után, mert az ízületek megsérülhetnek.

Az időskorban is nagyon fontos, hogy továbbra is sportoljunk, mert így számos betegség kialakulásának kisebb a veszélye. 60 éves kor felett a mozgás természetesen már nem olyan egyszerű, mint a fiatalabb évek alatt, de a fent említett mozgásformák segíthetnek fittnek és egészségesnek maradni.

Szaloncukor házilag! Ajándéknak is tökéletes

Ha nem szeretnénk drága szaloncukrokat vásárolni, vagy egyszerűen a bolti ízvilág helyett a háziasabb jellegű édességeket részesítjük előnyben, akkor készítsünk idén saját magunk alkotta szaloncukrokat, ehhez mutatunk néhány szuper receptet.

Emberéletbe kerülhet egy téves riasztás

Nemcsak jelentős anyagi kárt okoz, de akár emberéleteket is veszélybe sodorhat, ha valaki szándékosan jelent be valamilyen hamis esetet a 112-es segélyhívó számon. Mindez szabálysértésnek minősül, így a szándékos megtévesztés következményeket von maga után.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Nagy a stressz? Hallgass jazzt!

Sokunkkal előfordult már, hogy egy-egy művészetterület, stílus vagy alkotás befogadásába beletört a bicskánk. A jazz-zene ebből a szempontból különösen „veszélyeztetett”, hiszen a közgondolkodás jó pár olyan címkét ragasztott rá, mint: érthetetlen, disszonáns, öncélú. E matricák mögé merészkedve azonban izgalmas dolgokra bukkantam: a jazz tulajdonképpen a karrier C-vitaminja, a lelki egészség füvesembere – ja, és főleg koncertteremben, ágyban és golfpályán hallgatandó.

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.