Menü

Elektromos fogkefék pro és kontra

Sajnos manapság mindig aktuális, hogy felhívjuk a figyelmet a fogmosás fontosságára, ezzel kapcsolatban pedig megemlítendő, hogy nem mindegy milyen eszközt és milyen technikát használjunk. Fogorvosomat például megkérdeztem, hogy melyiket ajánlja, a manuális-hagyományos vagy az elektromos fogkefét. Az elektromos vagy a hagyományos fogkefék jobbak? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a választásnál? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A fogkefék versenyében nemcsak az eszköz lényeges, hanem a fogmosási technika is, hiszen lehet jól használni a kézit és rosszul az elektromos fogkefét is. Mindegyik eszköznek vannak előnyei és hátrányai, a hatékonyság pedig a helyes technikán is múlik.

Az elektromos fogkefe előnyei közé sorolható, hogy segít elérni a nehezen hozzáférhető helyeket is, a fej mozgásának köszönhetően pedig valamivel nagyobb tisztító hatás érhető el, miközben az ínyt is masszírozza.

Van rajt időzítő, mely segít betartani a helyes fogmosási időt (kb. 2 perc)

Az elektromos fogkefék számos más előnnyel rendelkeznek. A legjobb modellek akár 100%-kal több lepedék eltávolítására képesek, mint manuális társaik, illetve további előny a magas mozdulatszám, pláne a korszerűbb modellek esetében. Hátrányai, hogy drágább a manuális fogkefénél, rendszeresen tölteni kell, különben lemerül, több helyet foglal egy piperetáskában és valamennyire hangos.

Sokan tartanak attól, hogy az elektromos fogkefék használata kárt tehet a fogzománcban, ám a legújabb vélemények szerint a korszerű modellek olyan nyomásérzékelővel rendelkeznek, amely jelzi, ha túl erős nyomással végezzük a fogmosást.

Ezzel szemben áll a hagyományos fogkefe, melynek előnye, hogy olcsóbb, helytakarékosabb, mivel kisebb helyet foglal a táskában, nem merül le, míg negatívumként az is elmondható, hogy kevésbé hatékonyan tisztít.

Klinikai tesztek alapján azonban kijelenthető, hogy a rezgő és forgó mozgást végző elektromos fogkefék alaposabban gondoskodnak a szájüreg higiéniájáról és fogaink egészségéről, mint a hagyományos, azaz manuális fogkefék.

A választásban érdemes fogorvosunk segítségét kérni, aki egy gyors vizit alkalmával is rá tud mutatni, hogy helyesen mossuk-e a fogainkat, vagy néhol lepedékes marad. A megfelelő fogkefe és fogmosási technika mellett a megfelelő fogkrém kiválasztása is nagyon fontos, illetve érdemes beiktatni a fogápolási rutinba a fogselyem és a szájvíz használatát is.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.