Menü

Elektromos fogkefék pro és kontra

Sajnos manapság mindig aktuális, hogy felhívjuk a figyelmet a fogmosás fontosságára, ezzel kapcsolatban pedig megemlítendő, hogy nem mindegy milyen eszközt és milyen technikát használjunk. Fogorvosomat például megkérdeztem, hogy melyiket ajánlja, a manuális-hagyományos vagy az elektromos fogkefét. Az elektromos vagy a hagyományos fogkefék jobbak? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a választásnál? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A fogkefék versenyében nemcsak az eszköz lényeges, hanem a fogmosási technika is, hiszen lehet jól használni a kézit és rosszul az elektromos fogkefét is. Mindegyik eszköznek vannak előnyei és hátrányai, a hatékonyság pedig a helyes technikán is múlik.

Az elektromos fogkefe előnyei közé sorolható, hogy segít elérni a nehezen hozzáférhető helyeket is, a fej mozgásának köszönhetően pedig valamivel nagyobb tisztító hatás érhető el, miközben az ínyt is masszírozza.

Van rajt időzítő, mely segít betartani a helyes fogmosási időt (kb. 2 perc)

Az elektromos fogkefék számos más előnnyel rendelkeznek. A legjobb modellek akár 100%-kal több lepedék eltávolítására képesek, mint manuális társaik, illetve további előny a magas mozdulatszám, pláne a korszerűbb modellek esetében. Hátrányai, hogy drágább a manuális fogkefénél, rendszeresen tölteni kell, különben lemerül, több helyet foglal egy piperetáskában és valamennyire hangos.

Sokan tartanak attól, hogy az elektromos fogkefék használata kárt tehet a fogzománcban, ám a legújabb vélemények szerint a korszerű modellek olyan nyomásérzékelővel rendelkeznek, amely jelzi, ha túl erős nyomással végezzük a fogmosást.

Ezzel szemben áll a hagyományos fogkefe, melynek előnye, hogy olcsóbb, helytakarékosabb, mivel kisebb helyet foglal a táskában, nem merül le, míg negatívumként az is elmondható, hogy kevésbé hatékonyan tisztít.

Klinikai tesztek alapján azonban kijelenthető, hogy a rezgő és forgó mozgást végző elektromos fogkefék alaposabban gondoskodnak a szájüreg higiéniájáról és fogaink egészségéről, mint a hagyományos, azaz manuális fogkefék.

A választásban érdemes fogorvosunk segítségét kérni, aki egy gyors vizit alkalmával is rá tud mutatni, hogy helyesen mossuk-e a fogainkat, vagy néhol lepedékes marad. A megfelelő fogkefe és fogmosási technika mellett a megfelelő fogkrém kiválasztása is nagyon fontos, illetve érdemes beiktatni a fogápolási rutinba a fogselyem és a szájvíz használatát is.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!