Menü

Elektromos fogkefék pro és kontra

Sajnos manapság mindig aktuális, hogy felhívjuk a figyelmet a fogmosás fontosságára, ezzel kapcsolatban pedig megemlítendő, hogy nem mindegy milyen eszközt és milyen technikát használjunk. Fogorvosomat például megkérdeztem, hogy melyiket ajánlja, a manuális-hagyományos vagy az elektromos fogkefét. Az elektromos vagy a hagyományos fogkefék jobbak? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a választásnál? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A fogkefék versenyében nemcsak az eszköz lényeges, hanem a fogmosási technika is, hiszen lehet jól használni a kézit és rosszul az elektromos fogkefét is. Mindegyik eszköznek vannak előnyei és hátrányai, a hatékonyság pedig a helyes technikán is múlik.

Az elektromos fogkefe előnyei közé sorolható, hogy segít elérni a nehezen hozzáférhető helyeket is, a fej mozgásának köszönhetően pedig valamivel nagyobb tisztító hatás érhető el, miközben az ínyt is masszírozza.

Van rajt időzítő, mely segít betartani a helyes fogmosási időt (kb. 2 perc)

Az elektromos fogkefék számos más előnnyel rendelkeznek. A legjobb modellek akár 100%-kal több lepedék eltávolítására képesek, mint manuális társaik, illetve további előny a magas mozdulatszám, pláne a korszerűbb modellek esetében. Hátrányai, hogy drágább a manuális fogkefénél, rendszeresen tölteni kell, különben lemerül, több helyet foglal egy piperetáskában és valamennyire hangos.

Sokan tartanak attól, hogy az elektromos fogkefék használata kárt tehet a fogzománcban, ám a legújabb vélemények szerint a korszerű modellek olyan nyomásérzékelővel rendelkeznek, amely jelzi, ha túl erős nyomással végezzük a fogmosást.

Ezzel szemben áll a hagyományos fogkefe, melynek előnye, hogy olcsóbb, helytakarékosabb, mivel kisebb helyet foglal a táskában, nem merül le, míg negatívumként az is elmondható, hogy kevésbé hatékonyan tisztít.

Klinikai tesztek alapján azonban kijelenthető, hogy a rezgő és forgó mozgást végző elektromos fogkefék alaposabban gondoskodnak a szájüreg higiéniájáról és fogaink egészségéről, mint a hagyományos, azaz manuális fogkefék.

A választásban érdemes fogorvosunk segítségét kérni, aki egy gyors vizit alkalmával is rá tud mutatni, hogy helyesen mossuk-e a fogainkat, vagy néhol lepedékes marad. A megfelelő fogkefe és fogmosási technika mellett a megfelelő fogkrém kiválasztása is nagyon fontos, illetve érdemes beiktatni a fogápolási rutinba a fogselyem és a szájvíz használatát is.

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.