Menü

Mit kapunk a méhektől?

A méheket, pontosabban a háziméhet már több, mint 6000 évvel ezelőtt „háziasították”, majdnem olyan régen, mint a selyemlepkét. A méhcsaládok felépítése három alapvető funkcióhoz köthető. Az első és legfontosabb funkció a gyarapodás, mely feladatot az anyaméh látja el, melyből minden családban csak egy lehet. A második funkció tulajdonképpen szintén a szaporodáshoz tartozik, mivel ez a megtermékenyítés.

Ezt a herék végzik, más dolguk nincsen. Végül pedig a család harmadik funkciója, a munka. Ide tartozik az anyaméh védelme és táplálása, virágpor gyűjtése stb. Ezt a dolgozók végzik. De milyen hasznos, egészséges tápanyagokkal szolgálnak nekünk a méhek?

Az első és leginkább közkedvelt méhészeti termék a méz. A méhek a virágokból felszívott nektárt saját emésztőnedveikkel keverik, majd ezt a lépsejtekbe töltik és besűrítik. Bár a méz nagyjából 80 százaléka cukor, 20 százaléka víz, természetesen nem kapunk mézet, ha ilyen arányban oldunk cukrot, köszönhetően a méhek által termelt enzimeknek és egyéb folyamatoknak.

Szintén nagyon közkedvelt méhészeti termék a méhpempő. Bár inkább gyógyhatású készítményként használjuk, nem pedig ízesítőként, édesítőként, mint a mézet, tápanyagokban sokkal gazdagabb. Ezt az anyagot a dolgozó méhek termelik garatmirigyeikben és ezzel táplálják a lárvákat az első három napon, illetve a királynőt, élete végéig. A méhpempő nagyjából 60 százaléka víz, ezen kívül 15 százalékban tartalmaz szénhidrátokat, nagyjából ugyanennyi fehérjét és 5-10 százalékban egyéb zsírokat.

Ezen kívül vitamintartalma is jelentős, megtalálható benne az összes B-vitamin, egy kevés C-vitamin, egyéb ásványi anyagok, nyomelemek, ráadásul egyfajta antibiotikum is. A pontos összetételét máig sem sikerült meghatározni. Rendkívül jó hatással van az immunrendszerre és energiatartalma sem elhanyagolható.

Közkedvelt méhészeti termék a propolisz is, melyet vírus-, baktérium- és gombaölő, gyulladásgátló és fertőtlenítő tulajdonsága miatt már több ezer éve ismernek és használnak. Ezt a méhek éppen akkor ’termelik’, amikor nem gyűjtenek nektárt. A propolisz tulajdonképpen gyanta, balzsam, viasz, pollen, illóolaj, vitaminok, ásványi anyagok, szerves anyagok és enzimek összessége. A méhek egyébként ezt a ragadós, sárgásbarna színű gyantás anyagot a kaptárak szigetelésére használják, valamint ezzel védik a királynőt a kártevők és patogén mikroorganizmusok ellen.

Végül pedig a méhészeti termékek közül talán a legtermészetesebb: a virágpor. Minden virágos növényen található virágpor, melyből a méhek táplálkoznak. A virágpor fajtájától függ annak összetétele, például a benne található makrotápanyagok mennyisége, a vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. Emberi fogyasztásra is alkalmas, sokszor találkozhatunk vele különféle étrendkiegészítőkben. Elsősorban a javítja az immunrendszer hatékonyságát a kórokozók ellen, de egyes allergiák esetében is ajánlják, illetve általánosan jótékony hatással van az emésztőrendszer működésére.

Mit jelent a permakultúra?

Oldalunkon igyekszünk sokféle témát érinteni, változatos tartalmakkal jelentkezni napról napra, s bár sokszor életmód tanácsokkal találkozhatnak nálunk, ma a kertészkedés egyik fajtájáról lesz szó. Mit jelent a permakultúra?

Szentendre látnivalói és nevezetességei

Szentendre igazi turisztikai különlegesség, Budapesttől mindössze 8 km-re a Dunakanyar és a Pilis hegység találkozásánál terül el a város, és HÉV-vel is könnyedén megközelíthető. Összességében a város egy egész évben pezsgő, kulturális ékszerdoboz, ami mindenki számára nagy élmény lehet. Az alábbi cikkben bemutatom a település legfőbb múzeumait és látnivalóit

Teendők kullancscsípés esetén

Amikor végre az időjárás lehetővé teszi a számtalan szabadtéri programot, akkor olyan kellemetlenségekkel nézünk szembe, mint a pollenallergia, a csípések vagy a kullancsinvázió.
Szeretnék arról írni, mit tehetünk a kullancscsípés ellen, illetve hogyan kell eljárnunk kullancscsípés után.

Kell e párásítani vagy nem?

A párásítók, párologtatók plusz nedvességet jutatnak a levegőbe, annak okán, hogy védjék szervezetünket a szárazság okozta kellemetlenségekkel szemben. Több szempontból is hatékonyak lehetnek ezek a készülékek az egészségünket tekintve, de tisztában kell lennünk a veszélyeivel is.

Ehető gyomnövények – nézz körül a kertben

Hányan írtjuk a gyomokat a kertben, hogy szép legyen a gyep és bele sem gondolunk, hogy értékes, tápanyagokkal teli, akár gyógynövényektől szabadulunk meg, amikor kihúzzuk őket a földből. Készíthetünk salátát vagy fűszerezhetjük velük ételeinket, csak nyitott szemmel kell járnunk.