Menü

Házipraktikák poratkák ellen

A poros lakás, a takarítás hiánya, nem csak a koszos környezetet növeli, hanem az ezzel járó atkák elszaporodását is, ami semmiképpen sem egészséges az emberi szervezet számára. Íme, a trükkök, hogy hogyan szabaduljunk meg hatékonyan tőlük!

Az atka egy olyan ízeltlábú, ami számtalan külsővel és élőhellyel rendelkezik, főleg életmódjuk határozza ezt meg. A poratka az a kis élősködő, ami szinte minden lakásban megtalálható, pedig észre se vesszük, mivel szabad szemmel nem látható. Ez a kis állat az elhalt hámsejtekkel táplálkozik, vagyis lekerekítve azzal a bőrrel, amit testünk már ledob magáról. Az allergiások egyik legnagyobb ellensége ez a kis lény, mivel amikor tüsszögünk a portól a lakásban, az esetek nagy részében nem is a portól, hanem a poratkától szenvedünk. Allergia nem csak tavasszal és nyáron van, hanem egy ősszel és télen is, amikor több időt töltünk otthonunk négy fala között. Ezért fontos, hogy kellőképpen alapos takarítsuk környezetünket.

Kezdjük a textilekkel, gondoljunk a kanapéra, díszpárnákra, szőnyegekre és függönyökre is. Akinek van háziállata és kinti-benti, vagy csak benti tartással él vele együtt, azokra ez fokozottan érvényes. A legnagyobb segítség a nagyobb daraboknál egy kárpittisztító, főleg, ha házhoz jön. Figyeljünk arra, hogy a vegyszer, amivel dolgozik, atkamentesítésre is szolgáljon. Évente legalább egyszer pucoltassuk ki ezeket. A díszpárnákat, függönyöket pedig legalább negyedévente mossuk át és alaposan szárítsuk ki, mert a dohos, penészes textil ugyanúgy vonzza az atkát. Használjunk ecetet öblítő helyett, ez fertőtlenít is. Itt érdemes megjegyezni a matracokat is, hiszen azon alszunk, így alvás közben a testükről lehámló hámsejtek könnyen a matracunk belsejébe kerülnek, a kis ízeltlábúak pedig nagyon jól érzik magukat ettől.

Jó idő esetén pakoljuk ki a napra az ágyneműt, huzatokat, a napfény elpusztítja a károkozókat. A porszívókat is nézzük át, legjobb, ha úgynevezett HEPA szőrűvel rendelkeznek, de ha nem, akkor is rendszeresen takarítsuk ki, mert a gépben felhalmozódó por egy idő után visszajut a levegőbe és tulajdonképpen semmi értelme akkor a takarításnak. Az ágyneműnél ne csak a huzatot mossuk 60 fokon, hanem magát a paplant és a párnát is. Gyerekek kedvencei a plüssállatok. Ágyba viszik, ölelgetik, hurcibálják mindenhova őket. Ezeket tegyük fagyasztóba pár órára, a -20 fok alatti hőmérséklet megöli az atkákat, utána pedig alacsonyabb hőfokon is ki tudjuk mosni. Szellőztessünk sokat, ezzel elősegíthetjük azt, hogy a levegőben ne szaporodjanak el a szálló porral érkező állatok.

A páratartalom is egyensúlyba kerülhet így, mivel a magas páratartalom kifejezetten kedvez az atkák elszaporodásának. Végül pedig gondoskodjuk megfelelően szobanövényeinkről. Egyrészt, ha porosak, akkor nem jutnak elég napfényhez, és ott csücsülnek rajtuk is a pókszabásúak. Másrészt penészesedhetnek, ami szintén kedvező hatású a szaporulatoknak. Lehet kapni növényvédőszereket, amik elpusztítják a penészt és az atkákat is, amiket kizárólag szabad téren használjunk, ne kerüljenek a lakás levegőjébe, száradás után pedig visszakerülhetnek kis zöld lakóink a helyükre.

Iktassuk be takarításunkba a textilek, matracok, virágok, játékok rendszeres tisztítását is, ezzel nem csak tisztább, de élősködő-, illetve allergénmentes környezetet is biztosíthatunk magunk és családunk számára.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.