Menü

Házipraktikák poratkák ellen

A poros lakás, a takarítás hiánya, nem csak a koszos környezetet növeli, hanem az ezzel járó atkák elszaporodását is, ami semmiképpen sem egészséges az emberi szervezet számára. Íme, a trükkök, hogy hogyan szabaduljunk meg hatékonyan tőlük!

Az atka egy olyan ízeltlábú, ami számtalan külsővel és élőhellyel rendelkezik, főleg életmódjuk határozza ezt meg. A poratka az a kis élősködő, ami szinte minden lakásban megtalálható, pedig észre se vesszük, mivel szabad szemmel nem látható. Ez a kis állat az elhalt hámsejtekkel táplálkozik, vagyis lekerekítve azzal a bőrrel, amit testünk már ledob magáról. Az allergiások egyik legnagyobb ellensége ez a kis lény, mivel amikor tüsszögünk a portól a lakásban, az esetek nagy részében nem is a portól, hanem a poratkától szenvedünk. Allergia nem csak tavasszal és nyáron van, hanem egy ősszel és télen is, amikor több időt töltünk otthonunk négy fala között. Ezért fontos, hogy kellőképpen alapos takarítsuk környezetünket.

Kezdjük a textilekkel, gondoljunk a kanapéra, díszpárnákra, szőnyegekre és függönyökre is. Akinek van háziállata és kinti-benti, vagy csak benti tartással él vele együtt, azokra ez fokozottan érvényes. A legnagyobb segítség a nagyobb daraboknál egy kárpittisztító, főleg, ha házhoz jön. Figyeljünk arra, hogy a vegyszer, amivel dolgozik, atkamentesítésre is szolgáljon. Évente legalább egyszer pucoltassuk ki ezeket. A díszpárnákat, függönyöket pedig legalább negyedévente mossuk át és alaposan szárítsuk ki, mert a dohos, penészes textil ugyanúgy vonzza az atkát. Használjunk ecetet öblítő helyett, ez fertőtlenít is. Itt érdemes megjegyezni a matracokat is, hiszen azon alszunk, így alvás közben a testükről lehámló hámsejtek könnyen a matracunk belsejébe kerülnek, a kis ízeltlábúak pedig nagyon jól érzik magukat ettől.

Jó idő esetén pakoljuk ki a napra az ágyneműt, huzatokat, a napfény elpusztítja a károkozókat. A porszívókat is nézzük át, legjobb, ha úgynevezett HEPA szőrűvel rendelkeznek, de ha nem, akkor is rendszeresen takarítsuk ki, mert a gépben felhalmozódó por egy idő után visszajut a levegőbe és tulajdonképpen semmi értelme akkor a takarításnak. Az ágyneműnél ne csak a huzatot mossuk 60 fokon, hanem magát a paplant és a párnát is. Gyerekek kedvencei a plüssállatok. Ágyba viszik, ölelgetik, hurcibálják mindenhova őket. Ezeket tegyük fagyasztóba pár órára, a -20 fok alatti hőmérséklet megöli az atkákat, utána pedig alacsonyabb hőfokon is ki tudjuk mosni. Szellőztessünk sokat, ezzel elősegíthetjük azt, hogy a levegőben ne szaporodjanak el a szálló porral érkező állatok.

A páratartalom is egyensúlyba kerülhet így, mivel a magas páratartalom kifejezetten kedvez az atkák elszaporodásának. Végül pedig gondoskodjuk megfelelően szobanövényeinkről. Egyrészt, ha porosak, akkor nem jutnak elég napfényhez, és ott csücsülnek rajtuk is a pókszabásúak. Másrészt penészesedhetnek, ami szintén kedvező hatású a szaporulatoknak. Lehet kapni növényvédőszereket, amik elpusztítják a penészt és az atkákat is, amiket kizárólag szabad téren használjunk, ne kerüljenek a lakás levegőjébe, száradás után pedig visszakerülhetnek kis zöld lakóink a helyükre.

Iktassuk be takarításunkba a textilek, matracok, virágok, játékok rendszeres tisztítását is, ezzel nem csak tisztább, de élősködő-, illetve allergénmentes környezetet is biztosíthatunk magunk és családunk számára.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.