Menü

Süss olaj nélkül!

Persze, mindenki szereti a frissen sült rántott húst vasárnap délben, egyenesen a tűzhelyről, ahogy a fánkot is, lángost, fasírtot, bundáskenyeret…azonban bő olajban sütni nem a legegészségesebb, mégsem kell lemondanunk az imádott ételekről. Mutatjuk az egészségesebb, alakbarát megoldásokat!

Rossz hír tudom, de a rántott, olajban sült ételek nem tartoznak az egészséges kategóriába, sőt sajnos kifejezetten egészségtelennek számítanak. (Ez persze nem jelenti azt, hogy sose ehetünk ilyesmit) viszont arra felhívnám a figyelmet, hogy léteznek olyan módszerek, amihez tizedannyi olaj sem kell és mégis ropogós friss rántotthúst, bundáskenyeret, fasírtot, hagymakarikákat, rántott sajtot vagy zöldségeket kapunk.

Hogyan süssünk olaj nélkül?

Egyszerűen. Olaj nélkül. Bundázott zöldségek is készülhetnek olajsütő nélkül, mert ismertek ma már az olaj nélküli fritőzkészülékek is, amelyek gyakorlatilag minisütőként szolgálnak minimális olaj használatával, ám ehhez nem kell feltétlen megvásárolni egy ilyen gépet, a gáz vagy villanysütő is tökéletesen megteszi.

Miért érdemes kipróbálni a sütőben sütést?

Nemcsak egészségesebb lesz így az étel, hanem megspórolhatjuk a tűzhely melletti ácsorgást és az olajszag órákig történő szellőztetését, elszívását.

A sütőben sült rántott ételek szárazabbak?

Van, aki szerint szárazabbak így az ételek, de nem feltétlen kell, hogy így legyen.

- Ha zsírosabb húst választunk, például csirkecombot, csirkecombfilét, akkor nem érezzük száraznak az ételt sütőben elkészítve sem.

- Ha a húsokat jól bepácoljuk, vagy előző este tejbe áztatjuk, netán sütés előtt egy kis joghurttal megkenjük és így tesszük sütőbe, akkor szintén nem szárad ki.

- A morzsát készíthetjük hagyományos panírból, de érdemes kipróbálni a darált zabpelyhet, vagy zabkorpát is, melytől ropogós és egészséges lesz az étel.

- Sokan keverik a morzsát egy kis kukoricaliszttel is, ez szintén ad ropogósabb textúrát.

- Sütéskor ne legyen a sütő túl forró, mert a hús könnyen kiszárad. Hasznos praktika, ha a sütő aljába öntünk egy deci vizet, ezzel is elkerülhetjük, hogy kiszáradjon az étel.

Hogyan süssünk sütőben?

A bepanírozott húst tegyük egy olajjal vékonyan megkent sütőpapírra úgy, vagy használjunk olajsprayt, megfújva a hússzeleteket. Én maga régóta veszem a boltban az üveges étolaj helyett az olívaolajjal töltött olajsprayt.

Édesség is készíthető így?

Igen, a bő olajban sült édességek is készíthetőek sütőben, például, ha a bő olajban sült fánk helyett sütőben megsült fahéjas almafánkot készítünk, garantáltan nem kell aggódnunk az alakunk és egészségünk miatt.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.