Menü

Hagyományos karácsonyi ételek

Sok háziasszonynál talán örök dilemma, hogy karácsonykor mi kerüljön az ünnepi asztalra, másoknál pedig ellenkezőleg: egyértelműen a megszokott és jól bevált, évtizedes karácsonyi ételek készülnek. Melyek ezek a klasszikus fogások, mit eszünk karácsonykor?

Nagyon sokan követik a hagyományokat és készítik karácsonykor hagyományos ünnepi ételeket. Aki új ízekkel szeretne kísérletezni, számtalan receptet találhat a világhálón, többek közt karácsonyi leveseket és előételeket, a főételeket, desszerteket kínálnak számos internetes portálon az ünnepek felé közeledve.

Nézzünk néhány ötletet, tervezzük meg a menüt!

Mit szólnának egy krémes sütőtök leveshez bacon chipsszel és pirított tökmaggal?

A sütőtökre érdekes módon reagálnak az emberek, van, aki az illatát sem bírja, van, aki nagyon szereti és egyik kedvenc őszi-téli étele. Én magam abba a táborba tartozom, akik gyerekként rá se bírtak nézni, most meg szívesen fogyasztom, különösen a krémlevest.

Főételnek illik hozzá egy sült karaj petrezselymes törtburgonyával, desszertnek jöhet például máglyarakás.

Másoknál nincs karácsony töltött káposzta nélkül, ehhez levesnek szintén valami krémleves ajánlott, desszertnek egyszerű és nagyszerű a mákos guba, melyet nálam az ihlet általában ilyenkor, hogy a mákos bejgli elkészülte után rajtam marad egy tál máktöltelék.

A mákos guba vaníliasodóval igazán különlegesen finom desszert.

Az egyik internetes oldal sajtkrémlevest ajánl cipóban, friss újhagymakarikákkal, mások a halat kedvelik karácsonykor, halászlé, harcsapaprikás formájában, utóbbit túróscsuszával, sült szalonnával tálalhatjuk.

Férjem kedvence is előfordul nálunk desszertként ilyenkor (is), mely a népszerű Sacher torta, s bizton állíthatom, hogy elkészítése annyira egyszerű, hogy vetekszik a mákos gubáéval.

Az egyik klasszikus karácsonyi étel a sült kacsa, párolt lilakáposztával, krumplipürével, s esetleg, ha elfogadnak egy diétásabb, alakbaráta verziót a körethez, akkor a zellerpürét ajánlom figyelmükbe.

Aki szereti a kocsonyát, az ilyenkor elkészíti, kiváló étel a karácsonyi ünnepkör idején.

Az édesszájúak válogathatnak a karácsonyi édességek között: ilyenkor sok háznál készül hókifli, a klasszikus diós és mákos bejgli, zserbó, linzer, narancsos és diós, gesztenyés édességek, pudingok. Természetesen a mézeskalács sütés, dekorálás és evés is kötelező része az ünnepnek.

A karácsonyi időszak nemcsak a lelassulás, a befelé figyelés, a meghittség ideje, hanem a finomabbnál finomabb ízek időszaka is, melyet a legjobb együtt elfogyasztani a szeretteinkkel egy hatalmas ünnepi asztalnál.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!