Menü

Tudnivalók a hatékony fájdalomcsillapításról

A fájdalom kellemetlen érzés és negatív érzelmi élmény. A fájdalomnak számos formája van és egyénenként változó hiszen mindenkinek más a fájdalomküszöbe.

A fájdalom azt üzeni a testnek, hogy valami nincs rendben. Függetlenül a fájdalom kiváltó okától, ösztönösen hajlamosak vagyunk megpróbálni enyhíteni a fájdalmat, például a testtartás megváltoztatásával. Lehetőség szerint, a legjobb megelőzni a fájdalom kialakulását. A fizikai aktivitás segíthet megelőzni a fájdalmat. Például a nyak és a váll területének nyújtása segíthet a fejfájás enyhítésében. Az akut fájdalom, mint például a fejfájás, általában magától elmúlik, de szükség esetén a gyógyszertárban kapható fájdalomcsillapítókkal.

Különböző típusú fájdalomcsillapítók

A fájdalmat mindig a tüneteknek megfelelően kell kezelni. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók átmeneti láz– és fájdalom kezelésére használhatók. A fájdalomcsillapítók közé tartoznak a nem-szteroid gyulladásgátlók mint például az ibuprofén. A paracetamol hatóanyag-tartalmú gyógyszerek is alkalmasak láz-és fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentő hatásuk viszont elhanyagolható.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek csökkentik a gyulladást, enyhítik a fájdalmat és csillapítják a lázat. Az ibuprofén a gyulladásos neurotranszmitterek blokkolásával befolyásolja a gyulladásos reakció kialakulását.

Az ibuprofén láz-és fájdalomcsillapító valamint gyulladás csökkentő hatással is rendelkezik. Hármas hatásának köszönhetően, hatékonyan enyhití a fájdalmat, csillapítja a lázat és csökkenti a gyulladást. Enyhe-közepesen erős és gyulladással kísért fájdalom csillapítására is alkalmas. Alkalmazható fejfájás, hátfájás, fogfájás, vagy akár menstruációs fájdalom csillapítására is.

A fájdalomcsillapítók alkalmazása akkor a leghatékonyabb, ha a lehető leghamarabb és a megfelelő dózisban kezdik el a kezelést. A fájdalomcsillapító használata előtt, a kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?