Menü

Tudnivalók a hatékony fájdalomcsillapításról

A fájdalom kellemetlen érzés és negatív érzelmi élmény. A fájdalomnak számos formája van és egyénenként változó hiszen mindenkinek más a fájdalomküszöbe.

A fájdalom azt üzeni a testnek, hogy valami nincs rendben. Függetlenül a fájdalom kiváltó okától, ösztönösen hajlamosak vagyunk megpróbálni enyhíteni a fájdalmat, például a testtartás megváltoztatásával. Lehetőség szerint, a legjobb megelőzni a fájdalom kialakulását. A fizikai aktivitás segíthet megelőzni a fájdalmat. Például a nyak és a váll területének nyújtása segíthet a fejfájás enyhítésében. Az akut fájdalom, mint például a fejfájás, általában magától elmúlik, de szükség esetén a gyógyszertárban kapható fájdalomcsillapítókkal.

Különböző típusú fájdalomcsillapítók

A fájdalmat mindig a tüneteknek megfelelően kell kezelni. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók átmeneti láz– és fájdalom kezelésére használhatók. A fájdalomcsillapítók közé tartoznak a nem-szteroid gyulladásgátlók mint például az ibuprofén. A paracetamol hatóanyag-tartalmú gyógyszerek is alkalmasak láz-és fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentő hatásuk viszont elhanyagolható.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek csökkentik a gyulladást, enyhítik a fájdalmat és csillapítják a lázat. Az ibuprofén a gyulladásos neurotranszmitterek blokkolásával befolyásolja a gyulladásos reakció kialakulását.

Az ibuprofén láz-és fájdalomcsillapító valamint gyulladás csökkentő hatással is rendelkezik. Hármas hatásának köszönhetően, hatékonyan enyhití a fájdalmat, csillapítja a lázat és csökkenti a gyulladást. Enyhe-közepesen erős és gyulladással kísért fájdalom csillapítására is alkalmas. Alkalmazható fejfájás, hátfájás, fogfájás, vagy akár menstruációs fájdalom csillapítására is.

A fájdalomcsillapítók alkalmazása akkor a leghatékonyabb, ha a lehető leghamarabb és a megfelelő dózisban kezdik el a kezelést. A fájdalomcsillapító használata előtt, a kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.